ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗ ΛΕΥΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ;

Τα δόντια μας χάνουν τη λευκότητα τους και αυτό πολλές φορές οφείλεται στις καθημερινές συνήθειες που έχει ο καθένας μας. Η υπερβολική κατανάλωση καφέ, τσαγιού, αναψυκτικών, κόκκινου κρασιού και φυσικά τσιγάρου, ευθύνονται συχνά για την απώλεια της λευκότητας.

Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι τυχαίο, που επιδιώκουν να βελτιώσουν την εμφάνιση των δοντιών τους, με τρόπους συντηρητικούς όπως η λεύκανση ή πιο επεμβατικούς όπως οι όψεις πορσελάνης ή ρητίνης. Στο σπίτι συνεχίζεται η προσπάθεια με άλλους τρόπους, όπως λευκαντικές οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι λευκά δόντια και αυτό είναι και θέμα γονιδίων.

Με την πάροδο των χρόνων, το χρώμα των δοντιών αλλοιώνεται και οι αιτίες είναι διάφορες. Αρχικά λόγω ηλικίας, όπως και λόγω ελλιπούς φροντίδας και φυσικά λόγω κατανάλωσης τροφίμων και ροφημάτων-ποτών με πολλές χρωστικές ουσίες, που μένουν στα δόντια μας και πέρα από το ότι επηρεάζουν το χρώμα, μπορούν να δημιουργήσουν και κηλίδες σε κάποια σημεία. Σοκολάτα, καφές, αλλά και όλα αυτά που αναφέραμε αρχικά, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν είναι η λήψη αντιβιοτικών σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως επίσης η πέτρα και η τερηδόνα που πρέπει να ελέγχεται από τον οδοντίατρο μας.
Η σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντικός παράγοντας, όπως τονίζουν οι οδοντίατροι, για να διατηρήσουμε τα δόντια μας σε ένα καλό επίπεδο λευκότητας. Το βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα και ιδιαίτερα μετά από κατανάλωση τροφών που αφήνουν χρωστικές, βοηθάνε και στη λευκότητα αλλά και στην σωστή “καθαριότητα” του στόματος και των δοντιών μας.

Πολύ σημαντικό είναι να μην αμελούμε την ετήσια επίσκεψη στον οδοντίατρο για τον καθαρισμό της πέτρας και τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων, που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία, αλλά και το χρώμα των δοντιών μας. Ο οδοντίατρος επίσης, είναι εκείνος που θα μας καθοδηγήσει για το αν μπορούμε να κάνουμε κάποιου τύπου λεύκανση, έτσι ώστε να έχουμε πιο λευκά αλλά και υγιή πάνω απ’ όλα δόντια!