Το στοματικό διάλυμα

Το στοματικό διάλυμα δεν είναι υποκατάστατο του βουρτσίσματος. Υπάρχουν διάφορα είδη στοματικού διαλύματος που με βάση τις ανάγκες της στοματικής σας κοιλότητας, επιλέγετε το κατάλληλο.

  • Αν έχετε προδιάθεση στην τερηδόνα, είτε γενετικά (κληρονομικότητα), είτε κάνετε κακή διατροφή ή ευνοεί το σχήμα των δοντιών στην κατακράτηση τροφών και έτσι τερηδονίζονται ή ακόμη έχετε διατροφή φτωχή σε φθόριο, τότε το φθοριούχο στοματικό διάλυμα είναι το καταλληλότερο για εσάς. Ενισχύει το σμάλτο των δοντιών και δημιουργεί προστασία του δοντιού από οξέα και βακτήρια.
  • Αν θέλετε να εξουδετερώσετε τα βακτήρια, θα επιλέξετε ένα αντιβακτηριακό διάλυμα. Το συγκεκριμένο έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και γι αυτό το λόγο συμβάλλει στη μείωση ποσότητας των βακτηρίων στο στόμα. Δυσοσμία στόματος, συσσώρευση πλάκας και ουλίτιδα, χρειάζονται διάλυμα με αντιβακτηριακή δράση.
  • Ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα ή κάποια άλλη σοβαρή στοματική κατάσταση, χρειάζονται στοματικά διαλύματα που περιέχουν χλωρεξιδίνη η οποία βοηθά στο πρήξιμο, την αιμορραγία και στη θεραπεία της ερυθρότητας. Τα στοματικά διαλύματα με χλωρεξιδίνη έχουν ισχυρότερη δύναμη καταπολέμησης βακτηρίων, γι αυτό συνταγογραφούνται μόνο από το γιατρό σας και τους συνεργάτες του. Είναι πολύ πιθανό η χρήση του συγκεκριμένου διαλύματος να λεκιάσει τα δόντια , αλλά είναι το καταλληλότερο για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών των ούλων.
  • Αν έχετε άφθες, έλκη, πληγές στη στοματική κοιλότητα, το στοματικό διάλυμα με ενεργό οξυγόνο είναι το κατάλληλο και προσφέρει πολλαπλή δράση. Καθαρίζει, επουλώνει, ανακουφίζει και συμβάλλει στην καθημερινή υγιεινή φροντίδα και την προστασία του στόματος.
  • Αν έχετε εμφυτεύματα, υπάρχει ειδικό και αποτελεσματικό στοματικό διάλυμα κατά της βακτηριακής πλάκας με περιεκτικότητα 0,20% χλωρεξιδίνη. Περιέχει υαλουρονικό οξύ και εμποδίζει στο σχηματισμό χρωστικών και τη διαταραχή γεύσης από τη χρήση χλωρεξιδίνης. Βοηθά στη διαδικασία αναγέννησης ιστών και αποκατάστασης της φλεγμονής. Είναι κατάλληλο μετά από πολλαπλές εξαγωγές δοντιών, για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων, κατά τη διαδικασία οστικής αναγέννησης και σε όλες τις περιπτώσεις που απαιτείται ταχύτερη επούλωση των πληγών.
  • Αν απλά θέλετε φρεσκάδα στην αναπνοή σας, ένα ήπιο στοματικό διάλυμα με φθόριο ή ψευδάργυρο, είναι το κατάλληλο. Εξουδετερώνει τις μυρωδιές χωρίς να είναι σκληρό με τους μύκητες και τα βακτήρια.
  • Αν θέλετε στοματικό διάλυμα για τα παιδιά σας, υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά χωρίς αλκοόλ και φθοριωμένα για προστασία από τερηδόνα. Πριν τα έξι τους χρόνια καλό είναι να μη γίνεται χρήση, γιατί τα παιδιά αντί να το φτύσουν θα το καταπιούν και αν είναι μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει φθορίωση στην ανάπτυξη των δοντιών.

Πέρα από τα στοματικά διαλύματα, σημαντικό κομμάτι μετά το βούρτσισμα είναι και το Waterpik. Η συγκεκριμένη συσκευή ψεκάζει μια μεγάλη ποσότητα νερού στο στόμα σε μια σχετικά υψηλή ταχύτητα. Μ’ αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται η πλάκα από τις θέσεις που είναι δύσκολο να επιτευχθεί με μια οδοντόβουρτσα. Το Waterpik εκτός από το ότι καθαρίζει καλά τα δόντια, καθαρίζει και τα ούλα απαλλάσσοντας αυτά από βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν περιοδοντικές νόσους και να μας οδηγήσουν σε απώλεια δοντιών. Η δόνηση του Waterpik επίσης, βοηθάει να χαλαρώσει οποιαδήποτε πλάκα μπορεί να έχει συσσωρευτεί κάτω από τα ούλα. Η συσκευή είναι για καθημερινή χρήση και πρέπει να χρησιμοποιείται μετά το βούρτσισμα.