Φρονιμίτες

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αφαιρέσει τους φρονιμίτες τους είτε επειδή υπήρχε κάποιος ιατρικός λόγος, είτε γιατί το έκρινε σκόπιμο ο οδοντίατρος τους.

Πολλές φορές ακούμε ότι αν κρατήσουμε τους φρονιμίτες στο στόμα μας θα στραβώσουν τα υπόλοιπα δόντια μας.

Τα δόντια μπορούν να μετακινούνται με φυσικό τρόπο και χωρίς να υπάρχουν φρονιμίτες.

Τους φρονιμίτες τους έχουμε ακούσει και ως δόντια σοφίας. Αυτά τα δόντια είναι οι τρίτοι γομφίοι και εμφανίζονται περίπου στην ηλικία των 17 με 25. Τα ονομάζουμε και δόντια σοφίας λοιπόν, επειδή στην ηλικία που εμφανίζονται οι άνθρωποι φτάνουν στην ενηλικίωση (φρονιμεύουν).

Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν καθόλου φρονιμίτες γιατί δεν είχαν αναπτυχθεί ποτέ στη γνάθο τους. Οδοντιατρική αγενεσία είναι η αναπτυξιακή απουσία ενός ή περισσότερων δοντιών και οι φρονιμίτες είναι τα περισσότερα επηρεαζόμενα δόντια. Μια άλλη ομάδα ανθρώπων δε χρειάζεται να αφαιρέσει ποτέ τους φρονιμίτες.

Αν σε κάποιο άνθρωπο το σαγόνι του έχει πολύ χώρο, ίσως οι φρονιμίτες να ανατείλουν κανονικά και να μη χρειαστεί να βγουν. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει το άτομο αυτό να τηρεί αυστηρά τους κανόνες στοματικής υγιεινής για να αποφύγει τη φθορά των συγκεκριμένων δοντιών και πιθανές ασθένειες των ούλων.

Για τους φρονιμίτες που είναι έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι, οι περιπτώσεις που πρέπει να αφαιρεθούν είναι:

Αν παραμείνουν έγκλειστοι στη γνάθο και δημιουργήσουν κύστη ή φλεγμονή, η οποία μπορεί να βλάψει το οστό της γνάθου ή τις ρίζες άλλων δοντιών.

σε περίπτωση που ανατείλουν μερικώς, λόγω του ότι αυτή η περιοχή είναι δύσκολο στο να καθαριστεί, οι ημιέγκλειστοι φρονιμίτες προκαλούν φλεγμονή στα ούλα και λοιμώξεις στο στόμα όπως και φθορά των δοντιών, γιατί δημιουργούν δίοδο για βακτήρια.

και φυσικά στην περίπτωση που έχουν ανατείλει πλήρως και δεν γίνεται σωστή στοματική υγιεινή και υπάρχει υψηλός κίνδυνος τερηδόνας.