ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΟΒΙΑ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

Τα παιδιά συνήθως φοβούνται την ένεση και τα οδοντιατρικά εργαλεία όπως και το θόρυβο των μηχανημάτων. Όταν έρθει η ώρα να επισκεφθούν τον οδοντίατρο έχουν στρες και αγωνία.

Για να ξεπεράσει το παιδί τους φόβους του για τον οδοντίατρο, θα πρέπει πρώτα ο ίδιος ο γιατρός να χρησιμοποιήσει ψυχολογικές τεχνικές και λεξιλόγιο ειδικό για τη θεραπεία που θα ακολουθήσει.

Θα ήταν καλό να βρείτε ένα οδοντιατρείο φωτεινό που θα κάνει το παιδί να αισθάνεται όμορφα.

Στην πρώτη επίσκεψη μια καλή ιδέα είναι να έχει μαζί του το παιδί ένα αγαπημένο του αντικείμενο (κούκλα ,αρκουδάκι κ.λ.π.), έτσι ώστε να μη νιώθει μόνο του. Δεν χρειάζεται επίσης να το φορτώσουμε με πληροφορίες σχετικά με το τι θα συμβεί, αντιθέτως πρέπει να δείξουμε ενθουσιασμό για την επίσκεψη στον οδοντίατρο και να του πούμε πόσο μεγάλο παιδί είναι, αφού πλέον κάθεται στην καρέκλα του οδοντιάτρου.

Μπορείτε να κάνετε τακτικές συζητήσεις για τη φροντίδα των δοντιών με το παιδί σας, έτσι ώστε να το θεωρούν απαραίτητο κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Επειδή τα παιδιά ως γνωστόν μιμούνται τους ενήλικες, μπορούμε να κλείσουμε το δικό μας ραντεβού πριν από το δικό του, έτσι ώστε να δει τη διαδικασία και να ξέρει τι θα συμβεί όταν έρθει η σειρά του.

Αφού τελειώσει το ραντεβού ο οδοντίατρος συνηθίζει να δίνει στα παιδιά δωράκια. Αυτά ενθουσιάζονται και βρίσκουν λόγο για να τον επισκεφθούν με χαρά την επόμενη φορά!

Ένα παιδί χωρίς φόβο στον οδοντίατρο θα αποτελέσει μελλοντικά έναν ενήλικα με υγιές στόμα.