Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν… Οι χρωστικές βρίσκονται σε πολλές τροφές

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και είμαστε όλοι έτοιμοι να απολαύσουμε διάφορα εδέσματα!

Τις περισσότερες φορές σκεφτόμαστε τα κιλά των γιορτών και δε δίνουμε σημασία στις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν όλα αυτά στην υγεία των δοντιών μας, αλλά και στο λαμπερό μας χαμόγελο.

Για να διατηρήσουμε λοιπόν τα δόντια μας υγιή και λαμπερά και την περίοδο των Χριστουγέννων, θα πρέπει να καταναλώνουμε κάποιες τροφές με μέτρο.

Σημαντικό είναι να επισκεφθούμε τον οδοντίατρό μας πριν τις γιορτές για τον απαραίτητο έλεγχο και τον καθαρισμό των δοντιών μας. Εφόσον δεν υπάρχει τερηδόνα ή κάποια άλλη εργασία που πρέπει να προηγηθεί, προχωράμε στην λεύκανση που θα αναδείξει το χαμόγελό μας.

Οι χρωστικές βρίσκονται σε πολλές τροφές που καταναλώνουμε την περίοδο των Χριστουγέννων. Τα μελομακάρονα είναι πλούσια σε μπαχαρικά και κανέλα, οπότε και μπορούν να χρωματίσουν τα δόντια μας. Η σοκολάτα, το κόκκινο κρασί και το ουίσκι περιέχουν επίσης χρωστικές που μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα των δοντιών μας.

Στις κατηγορίες των ροφημάτων που περιέχουν χρωστικές ουσίες είναι το μαύρο τσάι και η ζεστή σοκολάτα.

Ένα ακόμη πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί στην περίοδο των γιορτών, εκτός από το χρωματισμό των δοντιών, είναι τα οδοντικά κατάγματα λόγω των ξηρών καρπών.

Καλό είναι οι τροφές που αναφέραμε να καταναλώνονται με μέτρο, σε αντίθεση με άλλες τροφές που μπορούν να ενισχύσουν τη λάμψη των δοντιών μας. Οι τροφές αυτές είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδιαίτερα τα λιπαρά τυριά που εκτός απ’ το ότι δεν χρωματίζουν τα δόντια μας, περιέχουν ασβέστιο και εναντιώνονται στην τερηδόνα.

Λεμόνια και πορτοκάλια επίσης μας κρατούν υγιείς με τις βιταμίνες που περιέχουν, δεν επιβαρύνουν το χρωματισμό των δοντιών μας, αλλά η υπερκατανάλωσή τους οδηγεί σε διαβρώσεις.

Ειδικά σε γιορτινές μέρες που τα τραπέζια είναι σχεδόν καθημερινά και πλούσια, θα πρέπει να είμαστε σχολαστικοί με τη στοματική μας υγιεινή.

Λαμπερά δόντια σημαίνει πρώτα απ’ όλα υγιή δόντια!