5 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ

Πολλές φορές οι τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος, οι φόβοι μας και όλη η φήμη που υπάρχει για τον οδοντιατρικό πόνο μας αποτρέπουν να επισκεπτόμαστε τακτικά τον οδοντίατρό μας.

Το αποτέλεσμα είναι να αμελούμε τον 6μηνο έλεγχο και τον καθαρισμό των δοντιών και να δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα στο στόμα μας και στη γενική κατάσταση της υγείας μας, αν λάβουμε υπόψη ότι η στοματική κοιλότητα είναι πύλη εισόδου μικροβίων, η ψηφιακή τεχνολογία έχει πλέον εφαρμοσθεί σε όλα τα σύγχρονα οδοντιατρεία και ο γιατρός επιβάλλεται να τη κατανοεί και να την χειρίζεται προς όφελος δικό του και των ασθενών του, συμβάλλοντας στην παροχή αρτιότερης περίθαλψης και την καταπολέμηση του φόβου!

1. Το ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα,

που χρειάζεται μόνο 10’ για να βγάλει μια ακτινογραφία, η οποία εμφανίζεται στην οθόνη ενός υπολογιστή και ο οδοντίατρος με τη βοήθεια του εξελιγμένου λογισμικού μπορεί να αναλύσει, να τη μεγεθύνει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, τα οποία θα ήταν δύσκολο να εντοπιστούν με την αναλογική ακτινογραφία.

2. Οδοντιατρική υπολογιστική τομογραφία (cbct).

Αποτελεί την τελευταία τεχνολογική εξέλιξη στη διάγνωση προβλημάτων των δοντιών της κάτω γνάθου. Προβλήματα αόρατα στις ενδοστοματικές, πανοραμικές και άλλες εξετάσεις είναι δυνατόν να αποκαλυφθούν. Απαραίτητη στην περίπτωση των εμφυτευμάτων, μπορεί να δώσει απαντήσεις και σε άλλες περιπτώσεις, όπως απονευρωμένα δόντια, πόνος από την άρθρωση του στόματος, έγκλειστα δόντια, ορθοδοντικές ανωμαλίες κ.λ.π.

3. Ηλεκτρονική αναισθησία.

Είναι πια κοντά μας διώχνοντας για πάντα τον φόβο της βελόνας και κάνοντας κάθε είδους οδοντιατρική εργασία ανώδυνη. Έτσι, καταρρίπτεται πια ο μύθος της επώδυνης θεραπείας και η δυσάρεστη αίσθηση του πολύωρου μουδιάσματος.

4. Διάγνωση τερηδόνας με laser.

Το συγκεκριμένο είδος laser σκανάρει το προς διάγνωση δόντι και ψάχνει τη μορφολογική του επιφάνεια για τερηδόνα. Η εύρεσή της σηματοδοτείται στο μηχάνημα με κάποιες τιμές κι έναν χαρακτηριστικό ήχο.

5. Ρομποτική οδοντιατρική cad-cam.

Εκμεταλλευτείτε τα οφέλη της ,κάνοντας στεφάνες, όψεις πορσελάνης, γέφυρες ή νάρθηκες και επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις. Σε λίγες ώρες, δημιουργούμε ψηφιακά στο ιατρείο την αποκατάσταση που απαιτείται. Ένα μηχάνημα ψηφιακής σάρωσης (software-cad),μετά τον τροχισμό των δοντιών, “σαρώνει” ψηφιακά την οδοντικά παρασκευασμένη επιφάνεια και μέσω του εξελιγμένου λογισμικού σχεδιάζεται ψηφιακά, μέσα σε 10’, η τελική μας αποκαταστάση, σύμφωνα με τις ανάγκες της στοματικής κοιλότητας του κάθε ασθενούς.

Το σύστημα έχει “προσομοιωτή”,που καθορίζει τη σχέση του δοντιού με τα άλλα του φραγμού, τη σύγκλιση του ασθενούς και την αισθητική που θα του αποδώσουμε. Το μηχάνημα μας δίνει δυνατότητες αισθητικής τελειότητας, αφού είναι εφικτή ακόμη και η τροποποίηση του χρώματος.

Μετά τον ψηφιακό σχεδιασμό, ένας <<τόρνος>> υψηλής ακριβείας κόβει και επεξεργάζεται τα ολοκεραμικά blocks, προσδίδοντας το τελικό σχήμα και μορφή με βάση τις εντολές που του δώσαμε. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η παντελής απουσία μέτρων, που προκαλούν δυσφορία, η απόλυτη ακρίβεια, η συμμετοχή του ασθενούς στη δημιουργία του χαμόγελου του, αφού πριν κατασκευαστεί έχει τη δυνατότητα να το δει και να προσομοιωθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα στην οθόνη cad-cam,να συζητηθεί, να γίνουν αλλαγές και το αποτέλεσμα να μεταφερθεί με πιστότητα στο στόμα.

Επίσης, ο ασθενής φεύγει με τα τελικά του δόντια σε μια μόνο επίσκεψη, αφού το κοπτικό μηχάνημα τα κατασκευάζει σε 20’.

Επιπρόσθετα, μπορεί να γίνει άμεσα “μακιγιάζ”, δηλαδή, απόλυτη εξατομίκευση του χρώματος της αποκατάστασης, δημιουργώντας το τέλειο αισθητικά και λειτουργικά χαμόγελο.

Στόχος, επιθυμία και επιδίωξη μας είναι ο ασθενής να έρχεται στο ιατρείο μας ευχάριστα, να συμμετέχει στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι απόλυτα προβλεπόμενο από τον ίδιο κα να φεύγει χαμογελώντας με ευχαρίστηση, γιατί επένδυσε σωστά το χρόνο, την υγεία και τα χρήματα του!

Μαρία Χατζάκη