ΒΡΥΓΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑΡΘΗΚΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ο βρυγμός είναι το σφίξιμο των δοντιών μεταξύ τους εκτός της λειτουργίας της μάσησης. Λαμβάνει χώρα συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας και αποτελεί μη συνειδητή διαδικασία.

Ο βρυγμός μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες στο στόμα, όπως αποτριβές δοντιών, κατάγματα δοντιών ή σφραγισμάτων, ακόμη και κινητικότητα των δοντιών.

Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να συνοδεύονται και από άλλα γενικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλο, πόνο στη γνάθο ή την άρθρωση, αλλά και θόρυβο κατά τη διάνοιξη του στόματος.

Ο μόνος τρόπος να προστατευτεί ο βρυγμομανής είναι ο νάρθηκας βρυγμού.

Πρόκειται για μια κατασκευή από διάφανο σκληρό ακρυλικό που καλύπτει τις μασητικές επιφάνειες όλων των δοντιών στην άνω και κάτω γνάθο. Η χρήση του είναι υποχρεωτική κατά τις νυχτερινές ώρες, ενώ αν κρίνεται σκόπιμο μπορεί να χρησιμοποείται και την υπόλοιπη ημέρα.

Η λειτουργία του νάρθηκα βασίζεται στο γεγονός ότι εμποδίζει τα δόντια να κλείσουν στη συνηθισμένη θέση τους, εξισορροπώντας έτσι τις πιέσεις τους. ‘Ετσι επιταγχύνεται η χαλάρωση των μυών ενώ παράλληλα προστατεύονται τα δόντια και οι προσθετικές εργασίες από αποτριβές και κατάγματα.

Η διαδικασία κατασκευής του νάρθηκα είναι πολύ απλή καθώς σε ένα πρώτο ραντεβού αποτυπώνουμε τα δόντια των δύο γνάθων και καταγράφονται οι κινήσεις τους και στο επόμενο ραντεβού ο νάρθηκας παραδίδεται στον ασθενή αφού πρώτα τοποθετηθεί και προσαρμοστεί στο στόμα του.

Η αντικατάσταση του νάρθηκα επιβάλλεται μόνο αν καταστραφεί ή αν αλλάξει κάτι στη θέση των δοντιών.