Αισθητική Οδοντιατρική, για Εκτυφλωτικό Χαμόγελο!

Η οδοντίατρος Μαρία Χατζάκη αναλύει τις πλέον σύγχρονες μεθόδους της Αισθητικής Οδοντιατρικής, το ποια είναι η κατάλληλη για κάθε περίπτωση και τι Θα πρέπει να ζητήσουμε από τον γιατρό μας πριν κάνουμε οποιαδήποτε εργασία.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΜΑΣ;

Η οδοντική λεύκανση (bleaching) με ΚΤΡ Laser και χρήση λευκαντικού παράγοντα (υπεροξείδιο του υδρογόνου), χωρίς καμία επίπτωση στα δόντια και τα ούλα.

Αν υπάρχουν στραβά δόντια, έντονα σφραγίσματα ή το χρώμα που προκύπτει με τη λεύκανση δεν ικανοποιεί, μπορούν να γίνουν teeth recountouring, bonding ή ακόμη και προκατασκευασμένες όψεις ρητίνης (direct νeneers) ή όψεις πορσελάνης. Το bonding είναι μια σύγχρονη, ανώδυνη μέθοδος, όπου χωρίς να τροχίσουμε τα φυσικά δόντια μας, με μια μορφή γλυπτικής με τη χρήση ειδικών υλικών, σε μία μόνον επίσκεψη, μπορούμε να επέμβουμε στο σχήμα και το χρώμα των δοντιών μας. «Έτσι, μπορούμε να αποκτήσουμε το επιθυμητό σχήμα, καλύπτοντας κενά, μεγάλες δυσχρωματικές εμφράξεις ή να αποκαταστήσουμε σπασμένα κοπτικά άκρα (teeth reeontouring), να διορθώσουμε συγκλεισιακά προβλήματα, στραβά δόντια ή να καλύψουμε απονευρωμένα δόντια, όταν ο ασθενής δεν έχει τον χρόνο ή τη διάθεση να υποστεί κάποια ορθοδοντική θεραπεία».

Οι όψεις πορσελάνης δίνουν ένα μονιμότερο αποτέλεσμα, καθώς διορθώνουμε κάθε ατέλεια των οδοντικών τόξων προσφέροντας ένα dental face lift. Αποκαθιστούμε, δηλαδή, τα δόντια με τέτοιον τρόπο, ώστε να τα επαναφέρουμε στην αρχική κατάστασή τούς διορθώνοντας και την κάθετη διάσταση και κάνοντας τα χείλη να φαίνονται πιο σαρκώδη. Στους καπνιστές, μειώνουμε τις ρυτίδες τον άνω χείλους, τονίζουμε τα ζυγωματικά και απαλύνουμε τις ρινοχειλικές αύλακες.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ;

Η τελευταία εξέλιξη της οδοντιατρικής τεχνολογίας λέγεται Ρομποτική Οδοντιατρική, CAD/CAM CΕRΕC, είναι το πιο διαδεδομένο σύστημα στον κόσμο και αποτελείται από δύο μέρη:

Ένα μηχάνημα ψηφιακής σάρωσης (CAD Software), με το οποίο, μετά το τρόχισμα των δοντιών, μπορούμε να πάρουμε μία φωτογραφία τους και μέσω τον εξελιγμένου λογισμικού CEREC να σχεδιάσουμε ψηφιακά και μέσα σε 1Ο λεπτά την τελική αποκατάσταση, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της στοματικής κοιλότητας κάθε ασθενή. Το σύστημα έχει «προσομοίωση» που καθορίζει τη σχέση του με τα άλλα δόντια του οδοντικού φραγμού, τη σύγκλισή του και την αισθητική που Θα του αποδώσουμε.

Σ’ αυτό το στάδιο, με τη βελτίωση του λογισμικού που έγινε τελευταία στο μηχάνημα (CEREC – Αpοllο), μπορούμε πλέον να παρου-σιάσουμε την τελική αισθητική αποκατάσταση στον ασθενή διορθώνοντας ή επισκευάζοντας οποιαδήποτε ατέλεια. Πετυχαίνουμε, έτσι, δυνατότητες αισθητικής τελειότητας, αφού ακόμη και σε δύσκολα περιστατικά είναι δυνατή η τροποποίηση χρώματος για τη μετέπειτα αισθητική αποκατάσταση.

Το δεύτερο μέρος του συστήματος είναι το κοπτικό μέρος, ένας «τόρνος» υψηλής ακρίβειας που κόβει και επεξεργάζεται τα ολοκεραμικά blocks, προσδίδοντας τελικό σχήμα και μορφή με βάση τις εντολές που του δώσαμε. Οι αποκαταστάσεις που κάνουμε με το σύστημα CAD/CAM είναι ολοκεραμικές, δηλαδή χωρίς καθόλου μέταλλο, με πολλή υψηλή αντοχή, βιοσυμβατότητα, εφαρμογή, μακροβιότητα και αισθητική απόδοση. Μπορούμε να κατασκευάσουμε όλες τις θεραπείες και εφαρμογές της Αισθητικής Οδοντιατρικής.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η παντελής απουσία μέτρων που προκαλούν δυσφορία ή τάση εμέτου στον ασθενή, η απόλυτη ακρίβεια και πιστότητα, η συμμετοχή του ασθενή στη δημιουργία του χαμόγελού του, αφού με τη δυνατότητα προσομοίωσης του επιθυμητού αισθητικού αποτελέσματος στην οθόνη CAD/CAM, πριν κατασκευαστεί, έχει τη δυνατότητα να το δει, να συζητηθεί και να τροποποιηθεί. Επιπλέον, χρειάζεται μία μόνο επίσκεψη, αφού το κοπτικό μηχάνημα τα κατασκευάζει σε 20 λεπτά. Μπορεί, επίσης, να γίνει άμεσα και γρήγορα «μακιγιάζ», δηλαδή απόλυτη εξατομίκευση του χρώματος της αποκατάστασης, δημιουργώντας το τέλειο αισθητικά και λειτουργικά χαμόγελο.