Ποιες είναι οι καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής

Για ένα τέλειο στόμα χωρίς προβλήματα χρειάζεται εκτός από τη δική μας συμβολή και η συμβολή των ίδιων των ασθενών μας, οι οποίοι τηρώντας το πρωτόκολλο της σωστής στοματικής υγιεινής μπορούν να αποφύγουν πολλά προβλήματα.

Η κακή στοματική υγιεινή είναι η κύρια αιτία της τερηδόνας και της ουλίτιδας. Η τερηδόνα προκαλείται από μικροοργανισμούς που ζουν φυσιολογικά στη στοματική κοιλότητα , οι οποίοι μεταβολίζουν τους υδατάνθρακες των τροφών σε οξέα, τα οποία διαβρώνουν και απομεταλλικοποιούν την επιφάνεια των δοντιών, δημιουργώντας τις τερηδονικές κοιλότητες.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί δημιουργούν και την οδοντική μικροβιακή πλάκα, το λευκωπό επίχρισμα που δημιουργείται πάνω στα δόντια μας μετά το φαγητό.

Εάν δεν βουρτσίσουμε τα δόντια μας, η πλάκα προοδευτικά σκληραίνει και έτσι δημιουργείται η τρυγία, η λεγόμενη πέτρα που ευθύνεται για την ουλίτιδα, η οποία για να αφαιρεθεί θα πρέπει να προσέλθει ο ασθενής για καθαρισμό και ακόμη οι μικροοργανισμοί προχωρούν ανενόχλητοι στη ζύμωση των σακχάρων σε οξέα προκαλώντας τερηδόνα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι με το σωστό και τακτικό βούρτσισμα των δοντιών 2 φορές την ημέρα προλαμβάνονται πολλά οδοντιατρικά προβλήματα.

Αποκτήστε τα κατάλληλα εργαλεία:

Το να έχετε τη σωστή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αποκτήστε μια μαλακή ή μέτρια οδοντόβουρτσα με κεφαλή που χωρά άνετα στο στόμα σας και σας επιτρέπει να φτάσετε σε όλα τα σημεία της επιφάνειας των δοντιών σας. Οι οδοντόβουρτσες διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών κεφαλών βουρτσίσματος, δίνοντας σας την δυνατότητα να επιλέξετε εκείνες που είναι κατάλληλες για εσάς και την οικογένειά σας. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα με φθόριο, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας. Όλες οι οδοντόκρεμες περιέχουν φθόριο για την προστασία των δοντιών σας.

Τελειοποιήστε την τεχνική σας:

Κάντε μικρές, απαλές, εμπρός-πίσω κινήσεις και μην παραλείπετε να καλύπτετε όλη την επιφάνεια κάθε δοντιού. Πάρτε το χρόνο σας: το βούρτσισμα των δοντιών σας πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον δύο-τρία λεπτά.

Όταν βιάζεστε το πρωί ή αισθάνεστε εξαντλημένοι το βράδυ, είναι εύκολο να παραμελήσετε την καθημερινή περιποίηση των δοντιών σας. Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα καθημερινό πρόγραμμα καλής στοματικής υγιεινής για ένα υγιεινό και πιο ευτυχισμένο χαμόγελο.
Μην ξεχνάτε το οδοντικό νήμα

Το οδοντικό νήμα εισχωρεί σε σημεία ανάμεσα στα δόντια που ακόμα και η καλύτερη οδοντόβουρτσα δεν φθάνει. Για αυτό το λόγο, η χρήση οδοντικού νήματος μία φορά την ημέρα είναι πολύ σημαντική.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:

Η χρήση οδοντικού νήματος είναι απαραίτητη για την καλή στοματική υγιεινή. Το οδοντικό νήμα εισχωρεί σε σημεία ανάμεσα στα δόντια που ακόμα και η καλύτερη οδοντόβουρτσα δεν φθάνει.