Η φροντίδα της στοματικής κοιλότητας πρέπει να αρχίζει ήδη από τη βρεφική ηλικία. Πριν καν ανατείλουν τα δόντια, οι γονείς θα πρέπει με μια βρεγμένη γάζα ή πανάκι να απομακρύνουν τα υπολείμματα τροφών από τα ούλα.
Όταν βγουν τα πρώτα δοντάκια, από την ηλικία των 6 μηνών δηλαδή, αρχίζει η χρήση της βρεφικής οδοντόβουρτσας.
Σε αυτή την περίπτωση, οι γονείς στέκονται πίσω από το μωρό, κρατώντας απαλά το κεφαλάκι του. Από την ηλικία των 3-6 ετών, οι γονείς θα πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια των παιδιών τους παιδική οδοντόβουρτσα, η οποία έχει μεγαλύτερη κεφαλή από τη βρεφική.
Οι ίνες και της βρεφικής και της παιδικής οδοντόβουρτσας θα πρέπει να είναι μαλακές και ευλύγιστες και η λαβή μεγάλη, για να μπορούν οι γονείς να τη χειρίζονται άνετα και να έχει ευχάριστο χρώμα, για να είναι ελκυστική στα παιδάκια.
Από την ηλικία των 7-10 χρησιμοποιείται και πάλι παιδική οδοντόβουρτσα, αλλά τα παιδιά βουρτσίζουν πια μόνα τους, με επίβλεψη στην αρχή από τους γονείς και προσοχή ώστε τα παιδιά να μην καταπιούν οδοντόκρεμα.
Από την ηλικία των 10 ετών και έπειτα τα παιδιά βουρτσίζουν πια με οδοντόβουρτσα ενηλίκων, μαλακή ώστε να μπορούν να ασκούν κυκλική κίνηση.
Σε ό,τι αφορά την οδοντόκρεμα, μέχρι την ηλικία των 2 χρονών πρέπει να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμες με τη μειωμένη ποσότητα φθορίου 250-500 ppm F, 2 μέχρι 6 ετών μπορούν να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμα με τουλάχιστον 1000 ppm F, ενώ μετά την ηλικία αυτή μπορούν να χρησιμοποιούν την κανονική οδοντόκρεμα που συνήθως περιέχει έως και 1450-1500 ppm F.
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους γονείς ώστε να μην καταπιεί οδοντόκρεμα το παιδί. Καταλαβαίνουμε από τα παραπάνω ότι οι γονείς είναι υπεύθυνοι για τη στοματική υγιεινή και υγεία των παιδιών τους και καθώς τα παιδιά μιμούνται τις συνήθειες των γονέων τους, θα πρέπει εκείνοι πρώτιστα να δίνουν βάση στη φροντίδα των δοντιών τους.