ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον ορθοδοντικό πρέπει να γίνεται στην ηλικία περίπου των 7 ετών. Εκεί ο ορθοδοντικός θα εκτιμήσει τη σύγκλειση των δοντιών και το κατά πόσο υπάρχει χώρος για την ανατολή των δοντιών αργότερα.

Στην ηλικία των 7-8 ετών κάποια παιδιά ίσως χρειαστεί να κάνουν περιορισμένη ορθοδοντική πριν αλλάξουν τα παιδικά τους δόντια. Η θεραπεία αυτή βοηθάει στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για την ανατολή των υπόλοιπων μόνιμων δοντιών και σπανίως χρησιμοποιούνται σιδεράκια, αφού σ αυτή τη φάση προτιμώνται κινητοί ή σταθεροί μηχανισμοί. Η διάρκεια της θεραπείας αυτής είναι περίπου 12-18 μήνες.

Στην επόμενη φάση αποφασίζεται αν είναι απαραίτητη η ορθοδοντική θεραπεία.

Αρχικά γίνεται έλεγχος και με βάση τη διάγνωση επιλέγεται η μέθοδος και οι συσκευές που θα χρησιμοποιηθούν, υπολογίζεται η διάρκεια και το κόστος της θεραπείας. Ο ασθενής έχει να επιλέξει ανάμεσα σε κλασσικά σιδεράκια, χρωματιστά σιδεράκια, διάφανα ή και ‘’αόρατα’’ σιδεράκια και διάφανα ναρθηκάκια (Invisalign).

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να διαρκέσει κάποιους μήνες εώς και 1,5 με 2 χρόνια. Αυτό εξαρτάται από την ηλικία τους ασθενούς, το είδος του προβλήματος και τη συνέπεια όσον αφορά την τήρηση των οδηγιών και τις επισκέψεις στον ορθοδοντικό.

Μετά το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας, τα δόντια έχουν μια τάση επαναφοράς στην αρχική τους θέση, γι αυτό είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε συγκρατητικά συστήματα. Οι μέθοδοι ακινητοποίησης είναι είτε ένα λεπτό σύρμα κολλημένο στην εσωτερική επιφάνεια των πρόσθιων δοντιών που δεν φαίνεται και δεν ενοχλεί στην ομιλία και στην μάσηση, είτε κινητά μηχανήματα όπως νάρθηκες συγκράτησης.