Αποκτήστε το χαμόγελο των Σταρ!

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις: από τη λεύκανση των δοντιών έως τα full dental and mouth makeovers. Μύθοι και πραγματικότητα στην αισθητική οδοντιατρική.

Πόσοι άνθρωποι, αλήθεια, γεννήθηκαν με ένα όμορφο, αστραφτερό χαμόγελο; Πόσοι από εμάς δε θαυμάσαμε τους αστέρες της showbίz για την ολόλευκη οδοντοστοιχία τους – και δεν ευχηθήκαμε να έχουμε μια πανόμοια; Πόσοι από εμάς δεν μεγαλώνοντας, τα δόντια μας να αλλοιώνονται, να σπάνε, να κιτρινίζουν δείχνοντας το πρόσωπό πρόωρα γερασμένο και κουρασμένο; Αλλά, και πάλι, πόσοι από εμάς δεν τρομάξαμε, αντικρίζοντας «φτιαγμένα» χαμόγελα, με αφύσικα, χοντρά, λευκά και απωθητικά δόντια πάνω σε αλλοιωμένα πρόσωπα;

Για να αποκτήσουμε ένα άρτια δομημένο χαμόγελο, προσαρμοσμένο στην ηλικία, στο φύλο και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας, θα πρέπει να επισκεφθούμε έναν εξειδικευμένο αισθητικό οδοντίατρο, που θα «ανασχεδιάσει» το χαμόγελό μας (smίle makeover) ή, ακόμη, θα προχωρήσει σε πλήρη ανακατασκευή του οδοντικού φραγμού μας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΑΓΚΗ.

Η θεραπεία που θα εφαρμοστεί μπορεί να κυμαίνεται από την πιο συντηρητική (δηλαδή, τη λεύκανση) έως την πιο επεμβατική (που είναι το bondίng, καθώς και οι όψεις πορσελάνης). Ο αισθητικός οδοντίατρος χρησιμοποιεί εξειδικευμένες τεχνικές, υλικά και μεθόδους, έτσι ώστε να αποκαταστήσει την αρμονία και τη συμμετρία στα δόντια, αλλά και στους περιοδοντικούς ιστούς.

Όλα ξεκινούν από τις προσωπικές μας απαιτήσεις και ανάγκες: πλέον, έχουμε τη δυνατότητα άμεσα και με αρωγό την ψηφιακή τεχνολογία να δούμε το τελικό αποτέλεσμα που θα έχει το χαμόγελό μας. Το «dental ίmagίng» είναι ένα οδοντιατρικό πρόγραμμα, μέσω του οποίου μπορούμε να δούμε μιαν οδοντιατρική αισθητική απεικόνιση της θεραπείας που επιλέξαμε να εφαρμόσουμε.

Παράλληλα, μπορούν να κατασκευαστούν τα «mock-ups», δηλαδή να «χτιστεί» το επιθυμητό χαμόγελο, τοποθετώντας ρητίνη στα φυσικά δόντια, ώστε να έχουμε την ευχέρεια να αντικρίσουμε το τελικό αποτέλεσμα στο στόμα μας. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής εκμαγείων μελέτης με διαγνωστικό κέρωμα, ώστε να μελετήσουμε το τελικό αποτέλεσμα σε τρισδιάστατη μορφή και κατόπιν να αποφασίσουμε για την ανάλογη επέμβαση στη στοματική κοιλότητα.

Η ΠΛΕΟΝ «ΗΠΙΑ», ΛΥΣΗ.

Η πιο συντηρητική αισθητική παρέμβαση που μπορεί να κάνει κάποιος είναι η οδοντική λεύκανση. Ενδείκνυται για άτομα που έχουν δόντια με σκούρο χρώμα λόγω γενετικών παραγόντων ή λόγω έντονης κατανάλωσης καφέ και νικοτίνης ή χρήσης αντιβιοτικών τετρακυκλίνης στην παιδική ηλικία ή, απλά, λόγω μεγάλης ηλικίας…

Η λεύκανση γίνεται με διάφορες λευκαντικές ουσίες, ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται και σε διαφορετική συγκέντρωση του υλικού (υπεροξείδιο του υδρο¬γόνου και του καρβαμιδίου). Στα εξειδικευμένα ιατρεία χρησιμοποιείται το τελευταίας τεχνολογίας laser ΚΤΡ: η λεύκανση με το laser ΚΤΡ αποτελεί έναν από τους πλέον ασφαλείς τρόπους για την απόκτηση του λευκού χρώματος, οποιοσδήποτε κι αν είναι ο αρχικός χρωματικός τόνος. Ολοκληρώνεται με μία ή δύο επισκέψεις, ο απαιτούμενος χρόνος είναι 40 λεπτά και το αποτέλεσμα διαρκεί για πολλά χρόνια, με βασική προϋπόθεση την κατάλληλη συντήρηση.

Επειδή το λευκαντικό gel επιδρά ελάχιστη ώρα στα δόντια, δεν προκαλεί βλάβες στην αδαμαντίνη ή ευαισθησίες. Το ph του λευκαντικού υλικού είναι βασικό και όχι όξινο, όπως των περισσοτέρων λευκαντικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά, και έτσι η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής.

Το ΚΤΡ laser, αν συνδυαστεί με ένα home bleachίng (νάρθηκες σιλικόνης στο σπίτι με ειδικό λευκαντικό), οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα εκτυφλωτικά λευκό, με βασική προϋπόθεση την πιστή ακολουθία των συμβουλών και των οδηγιών του εφαρμοστή οδοντιάτρου.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ

Αν τα δόντια μας χρειάζονται μεγαλύτερη αισθητική παρέμβαση και πρέπει να επέμβουμε όχι μόνο στο χρώμα, αλλά και στο σχήμα τους, τότε το bonding μας δίνει μια άμεση και εντυπωσιακή λύση. Εντελώς ανώδυνα, σε μόλις μία επίσκεψη και χωρίς τρόχισμα των δοντιών, τοποθετείται με επιδέξιους χειρισμούς ειδικού τύπου υλικό (απομίμηση της φυσικής αδαμαντίνης) πάνω στα φυσικά δόντια, με μια τεχνική γλυπτική. ‘Έτσι, δημιουργούμε το επιθυμητό χρώμα, μέγεθος και σχήμα, κλείνοντας κενά, καλύπτοντας μεγάλες δυσχρωματικές εμφράξεις, «λευκαίνοντας» μόνιμα σκούρα προστομιακά δόντια και διορθώνοντας στρεβλοδοντίες, όταν ο ασθενής δεν θέλει να υποστεί μια ορθοδοντική θεραπεία, η οποία είναι η πρώτη θεραπεία επιλογής του.

Η διάρκεια ζωής τού bondίng είναι περίπου έξι χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθείται μια εξάμηνη συντήρηση (ειδικά για πολύ λευκά χρώματα, τα λεγόμενα bleaching) και τηρείται η σωστή φροντίδα στο σπίτι, με τα κατάλληλα προϊόντα για το bondίng.

Η ΠΙΟ «ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ» (ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΗ) ΛΥΣΗ

Σε περίπτωση που θέλουμε να επέμβουμε ακόμη περισσότερο στο χαμόγελό μας και να δημιουργήσουμε ένα μονιμότερο αποτέλεσμα, φωτεινότερο και διαρκέστερο (αλλά και αισθητά ακριβότερο από τις προαναφερθείσες μεθόδους…), η λύση επιλογής μας είναι οι όψεις πορσελάνης. Πρόκειται για πολύ λεπτές φλοίδες πορσελάνης, συνήθως πάχους φακού επαφής, που, αφού το δόντι τροχιστεί ελάχιστα (0,5 χιλ.), παραγγέλνονται στον ειδικό κεραμίστα οδοντοτεχνίτη, ο οποίος διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Οι φλοίδες αυτές μπορούν να κατασκευαστούν ακόμη και στο ιατρείο, με τη βοήθεια της ρομποτικής ψηφιακής τεχνολογίας (cerec 4,0), αφού σχεδιαστούν προσεκτικά από τον γιατρό: μετά την αρχική «σάρωση» του τροχισμένου δοντιού (χωρίς τη χρήση αποτυπωτικών υλικών) και εν συνεχεία με τη βοήθεια του συστήματος CAD-CAM, κατασκευάζονται στο ιατρείο μέσα σε μία ή δύο ώρες Ακόμη και στην πρώτη περίπτωση, που χρήζει οδοντοτεχνίτη, ο ασθενής φεύγει από το ιατρείο με καλαίσθητες προσωρινές όψεις, οι οποίες αντικατοπτρίζουν το τελικό αποτέλεσμα (στο οποίο έχει τη δυνατότητα να παρέμβει). Η λήψη τοu χρώματος γίνεται ψηφιακά, με αναλυτή χρώματος, με την αναζήτηση της φυσικότητας να αποτελεί το βασικό μέλημα.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΣΤΑΡ

Οι όψεις πορσελάνης είναι η αγαπημένη θεραπεία όλων των σταρ, αποτελώντας την κορωνίδα της αισθητικής οδοντιατρικής. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια οι οδοντιατρικές εταιρείες έχουν κάνει πολύ σημαντική πρόοδο στην τεχνολογία τους: ειδικές κόλλες μας επιτρέπουν να δώσουμε το προσδοκώμενο, επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ προκατασκευασμένες όψεις direct, που εφαρμόζονται σε μία συνεδρία (με εντυπωσιακά αποτελέσματα), επιτρέπουν στον ασθενή να φύγει από το ιατρείο με τα τελικά δόντια του μέσα σε 2 ή 3 ώρες.

Σαφώς ξακουστά είναι και τα lumineers (οι ειδικές όψεις που κατασκευάζονται σε οδοντοτεχνίτη στο εξωτερικό), στα οποία δεν απαιτείται σχεδόν καθόλου τρόχισμα στα φυσικά δόντια. ‘Όλα τα παραπάνω είναι μερικά μόνον από τα «όπλα» που έχει στη φαρέτρα του ο εφαρμοστής-ιατρός, προκειμένου ο τελικός στόχος να συμπίπτει απολύτως με τις επιθυμίες του ασθενή του.

Η ρομποτική οδοντιατρική με τα συστήματα CAD¬CAM, η ψηφιακή ακτινογραφία (που του επιτρέπει να αναλύσει τα οδοντικά προβλήματα, χρησιμοποιώντας ειδικά προγράμματα υπολογιστή), το Led ανίχνευσης τερηδόνας, το laser ουλοπλαστικής, που του επιτρέπει να σχηματίσει μια σωστή ουλική γραμμή (gum line), αλλά και η ηλεκτρονική αναισθησία χωρίς βελόνα, που μας δίνει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε άμεσα στις δραστηριότητές μας (αφού δεν υπάρχει το ενοχλητικό μούδιασμα, που παραπέμπει σε «ελαφρύ εγκεφαλικό»), αποτελούν ορισμένες από τις «παροχές» της τεχνολογίας και της έρευνας στον γιατρό, που υποχρεούται να τις γνωρίζει και να τις διαθέτει στο ιατρείο του, για να ασχοληθεί με το σοβαρό κεφάλαιο που λέγεται «ανακατασκευή ενός χαμόγελου».

ΤΟ «ΚΛΕΙΔΙ» ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Αν τα παραπάνω συνδυαστούν με τη γνώση πάνω στο αντικείμενο της αισθητικής οδοντιατρικής και τη σωστή συνεργασία με τον ασθενή, το προσδοκώμενο αποτέλεσμα θα είναι όχι μόνον εντυπωσιακό, αλλά και απόλυτα φυσικό. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι επιτυχημένη αισθητική παρέμβαση είναι αυτή που αποκαθιστά τη σωστή λειτουργία (μάσηση, φώνηση), διατηρεί τις σωστές αναλογίες του προσώπου, την αρμονική συσχέτιση χειλέων-ούλων, επαναφέρει τις σωστές αναλογίες των δοντιών, δεν επιβαρύνει την υγεία των δοντιών και των ούλων και έχει χρωματική απόδοση που είναι εναρμονισμένη με τα επιμέρους χαρακτηριστικά του προσώπου, των δοντιών και της ηλικίας (όπως, για παράδειγμα, η οδοντική επιφάνεια).