Μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό στο οδοντιατρείο

Ο κορωνοϊός είναι ένας ιός που μεταδίδεται και εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, για αυτό και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για την προστασία από αυτόν, καθώς οι ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν από θάνατο λόγω επιπλοκών στο αναπνευστικό.

Η μετάδοση γίνεται μέσω επαφής με τον ασθενή, καθώς και από τα σταγονίδια που παράγονται κατά τον βήχα ή το φτέρνισμα και από το σάλιο.

Ο ιός επικάθεται και στις σκληρές επιφάνειες με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο ασθενής που έχει επιμολυνθεί με τον ιό, εφόσον έχει πρώτα φταρνιστεί ή βήξει, έως 2 ώρες.

Για τους παραπάνω λόγους τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται στο οδοντιατρείο είναι τα εξής:

1) Σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση όλων των επιφανειών στο οδοντιατρείο με τα κατάλληλα διαλύματα μετά από κάθε ασθενή.

2) Σύσταση για απολύμανση των χεριών του ασθενούς με αντισηπτικό διάλυμα κατά την είσοδο του στο ιατρείο.

3) Σύσταση για την εφαρμογή ποδοναρίων σε κάθε ασθενή.

4) Λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού, καθώς συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας και καταρροή είναι ύποπτα όσον αφορά την προσβολή από τον ιό. Τέτοιοι ασθενείς συστήνεται να παραπέμπονται για ειδικές εξετάσεις στα εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα.

5) Επιβεβλημένη χρήση απομονωτήρα σε όσες οδοντιατρικές εργασίες το επιτρέπουν, ώστε να μην πηγαίνουν στοματικά υγρά ή υγρά που προκαλούνται κατά την οδοντιατρική πράξη στην κυκλοφορία του οργανισμού.

6) Αποφυγή για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θεραπειών με μεγάλη διασπορά σωματιδίων του ασθενούς στην ατμόσφαιρα, ειδικότερα αυτών που δεν είναι επείγουσες, όπως είναι η αποτρύγωση, δηλαδή ο καθαρισμός.

7) Συχνός και επαρκής αερισμός του χώρου.

8) Ο οδοντίατρος επιβάλλεται να λαμβάνει ατομικά μέτρα προστασίας φορώντας υποχρεωτικά μάσκα και γάντια μιας χρήσεως, που θα πρέπει να αλλάζονται σε κάθε ασθενή, προστατευτικά γυαλιά ή προσωπίδα, χειρουργικό σκουφάκι και μακρυμάνικη ποδιά. Ακόμα μετά από κάθε ασθενή επιβάλλεται σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα.

9) Αποφυγή από τον γιατρό επαφής των χεριών του με το πρόσωπο και τα μάτια.

10) Σωστός υπολογισμός του χρόνου των ραντεβού, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των ασθενών στην αίθουσα αναμονής.

11) Απομάκρυνση όλων των εντύπων από τη αίθουσα αναμονής, όπως είναι τα περιοδικά.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ, ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ, ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ, ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ , ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.

Μαρία Χατζάκη.
……………………………………………………………
> Αισθητική Οδοντιατρική
> Γενική Οδοντιατρική