Πότε πρέπει να κάνουμε καθαρισμό και πότε χειρουργικές αποξέσεις.

Η υγεία των ούλων μας είναι πρώτιστης σημασίας, καθώς για να διατηρηθούν τα δόντια μας στον φραγμό πρέπει να έχουν την κατάλληλη οστική υποστήριξη, η οποία έχει σχέση με την υγεία των ούλων. Όταν τα ούλα μας είναι ευερέθιστα, διογκωμένα και ματώνουν εύκολα, νοσούν. Οι νόσοι των ούλων είναι οι εξής: η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Η ειδοποιός διαφορά τους είναι το βάθος της ουλοδοντικής σχισμής.

Η ουλοδοντική σχισμή είναι η σχισμή που σχηματίζουν τα ούλα στην πρόσφυσή τους στα δόντια. Το υγιές βάθος της κυμαίνεται στα 0,5-2 χιλιοστά.

Όταν υπερβαίνει αυτό το βάθος, ο ασθενής νοσεί από περιοδοντίτιδα, η οποία μπορεί να είναι εντοπισμένη σε συγκεκριμένα δόντια, μπορεί όμως να αφορά και σε όλο τον φραγμό. Στην περίπτωση της ουλίτιδας έχουμε ούλα τα συμπτώματα των ούλων που νοσούν, αλλά με υγιές βάθος ουλοδοντικής σχισμής.

Στην περίπτωση της ουλίτιδας, η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η αποτρύγωση, κοινώς ο καθαρισμός, που γίνεται στο οδοντιατρείο, σε συνδυασμό με άριστη υγιεινή από την πλευρά του ασθενή. Η αποτρύγωση είναι η απομάκρυνση της υπερουλικής τρυγίας, δηλαδή της πέτρας που υπάρχει πάνω από τα ούλα, με τον υπέρηχο, ένα μηχάνημα που λειτουργεί με δόνηση και καταιονισμό ύδατος.

Στην περίπτωση της περιοδοντίτιδας, η οποία οφείλεται στη συσσώρευση τρυγίας κάτω από τα ούλα, η θεραπεία είναι πιο βαθιά και γίνεται με εργαλεία χειρός, τα δρέπανα και τα Gracey.

Τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιούνται με συγκεκριμένες κινήσεις από τον οδοντίατρο για να απομακρύνει την υποουλική τρυγία και με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το βάθος των θυλάκων και τα ούλα “σφίγγουν” και πάλι.