5+1 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

Βουρτσίζετε τα δόντια σας οριζόντια
Ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος προυποθέτει ότι κρατάτε την οδοντόβουρτσα κάθετα μπροστά στο στόμα και καθαρίζετε ένα-ένα τα δόντια με κυκλικές κινήσεις.

Χρησιμοποιείτε λάθος οδοντόβουρτσα
Προτιμήστε μαλακές ή μεσαίες οδοντόβουρτσες οι οποίες δεν τραυματίζουν τα ούλα και τα δόντια. Όσο πιο σκληρές τρίχες έχει μία οδοντόβουρτσα, δε σημαίνει ότι είναι και πιο αποτελεσματική στο καθάρισμα των δοντιών.

Βουρτσίζετε τα δόντια σας λάθος ώρες
Η συνήθεια του πρωινού βουρτσίσματος για το φρεσκάρισμα της αναπνοής, τις περισσότερες φορές γίνεται πριν το πρωινό γεύμα. Η κατάλληλη όμως ώρα είναι μετά το πρωινό γεύμα και το βράδυ πριν τον ύπνο. Ιδανικά θα πρέπει να βουρτσίζετε κ μετά το μεσημεριανό γεύμα, αλλά επειδή για τους περισσότερους είναι δύσκολο, οι δύο φορές (πρωί-βράδυ), είναι απαραίτητες.

Δεν αλλάζετε συχνά την οδοντόβουρτσα
Κάθε 3-4 μήνες καλό είναι να αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσά σας. Οι κατεστραμμένες τρίχες της οδοντόβουρτσας δεν απομακρύνουν αποτελεσματικά την πλάκα και τα βακτήρια.

Δεν χρησιμοποιείτε νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια
Η οδοντόβουρτσα ενώ καθαρίζει ικανοποιητικά τις επιφάνειες των δοντιών, δεν είναι αρκετή για τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών απ’ όπου και ξεκινούν τα νοσήματα των ούλων και δημιουργείται πιο εύκολα τερηδόνα. Το νήμα ή το μεσοδόντιο βουρτσάκι είναι απαραίτητο και πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά, ιδανικά το βράδυ πριν ή μετά το βούρτσισμα. Μην ξεχνάτε να ξεπλένετε το βουρτσάκι από δόντι σε δόντι, γιατί διαφορετικά γίνεται διασπορά μικροβίων.

Δεν καθαρίζετε τη γλώσσα
Από τα υπολείμματα των τροφών συσσωρεύονται στη γλώσσα επικίνδυνα βακτήρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυσάρεστη αναπνοή. Οπότε αν δεν έχετε τα ειδικά προιόντα για τον καθαρισμό της γλώσσας, βουρτσίζετε απαραίτητα με την οδοντόβουρτσα.