ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΥΛΙΤΙΔΑΣ – ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ

Δύο είναι οι νόσοι των ούλων: η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Και οι δυο χαρακτηρίζονται από διογκωμένα και ερυθηματώδη ούλα, τα οποία ματώνουν κατά το βούρτσισμα και κατά την ανίχνευση των ούλων με τον οδοντιατρικό ανιχνευτήρα.

Πολλές φορές οι ασθενείς νιώθουν ενόχληση και πόνο στα ούλα τους. Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο νόσων. Πρώτον, η ουλίτιδα είναι μια αναστρέψιμη κατάσταση, ενώ η περιοδοντίτιδα όχι.

Η ουλίτιδα με την κατάλληλη υγιεινή και αποτρυγώσεις, δηλαδή καθαρισμούς από τον οδοντίατρο, μπορεί να ιαθεί και τα ούλα να επουλωθούν.

Αντιθέτως η περιοδοντίτιδα δε θεραπεύεται, παρά μόνο σταθεροποιείται.

Μια δεύτερη διαφορά είναι ότι στην περιοδοντίτιδα υπάρχει απώλεια της οστικής στήριξης των δοντιών , κάτι που δε συμβαίνει στην ουλίτιδα. Γενικά η περιοδοντίτιδα είναι προχωρημένη βλάβη σε σχέση με την ουλίτιδα και πολλές φορές η ουλίτιδα, εάν δε θεραπευθεί, εξελίσσεται μετά από κάποια ηλικία σε περιοδοντίτιδα.

Μια τρίτη διαφορά είναι ότι η περιοδοντίτιδα, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις όπως είναι η επιθετική, εμφανίζεται από την ηλικία των 40 και έπειτα, ενώ η ουλίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Άλλη μια διαφορά είναι το βάθος της ουλοδοντικής σχισμής που χαρακτηρίζει την κάθε νόσο.

Η ουλοδοντική σχισμή είναι το αυλάκι που σχηματίζεται ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα. Αυτό στην ουλίτιδα μπορεί να έχει βάθος μέχρι 3 χιλιοστά. Όταν το βάθος ξεπερνάει τα 4 χιλιοστά έχει πια σχηματιστεί περιοδοντικός θύλακος , μια ‘’τσέπη’’ στην ουλοδοντική σχισμή, που μαζεύει πέτρα κάτω από τα ούλα.

Αυτή είναι άλλη μια διαφορά, ότι δηλαδή στην περιοδοντίτιδα υπάρχει συσσωρευμένη πέτρα κάτω από τα ούλα, κάτι που δεν ισχύει στην ουλίτιδα, όπου περιορίζεται πάνω από τα ούλα. Τέλος, εξαιτίας όλων αυτών των διαφορών, η κάθε νόσος χρήζει και διαφορετικής θεραπείας.

Στην ουλίτιδα, η θεραπεία είναι η άψογη στοματική υγιεινή από τον ασθενή, σε συνδυασμό με την υπερουλική αποτρύγωση, δηλαδή τον καθαρισμό με τον υπέρηχο, από τον οδοντίατρο. Στην περιοδοντίτιδα η θεραπεία είναι πιο εξειδικευμένη και απαιτείται και καθαρισμός της υποουλικής πέτρας από τον οδοντίατρο με εργαλεία χειρός και ειδική τεχνική, που ονομάζεται απόξεση, κατόπιν χορήγησης αναισθησίας.

Σε περιπτώσεις βαριάς μορφής περιοδοντίτιδας, απαιτείται ακόμα και χειρουργική θεραπεία από τον ειδικό περιοδοντολόγο.

Ο ασθενής θα πρέπει και πάλι φυσικά να τηρεί άψογη υγιεινή.