Η ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΣΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Συχνά αναρωτιόμαστε ποιά οδοντόκρεμα και ποιά οδοντόβουρτσα είναι η κατάλληλη για τα δόντια μας. Υπάρχουν οδοντόπαστες διαφόρων ειδών σε μορφή κρέμας, τζελ ή πάστας από τις οποίες επιλέγουμε ανάλογα με τις ανάγκες του στόματος μας και οδοντόβουρτσες χειροκίνητες, ηλεκτρικές, σε διάφορα μεγέθη και πυκνότητες.

Ποιά είναι τα κυριότερα είδη οδοντόπαστας και τι είναι σημαντικό για εμάς όταν επιλέγουμε μία από αυτές;

1.Οδοντόκρεμα με φθόριο: Η ουσία αυτή μειώνει την ανάπτυξη της τερηδόνας στα δόντια. Το φθόριο κάνει τα δόντια πιο ανθεκτικά στη δράση των οξέων που παράγονται από τη μικροβιακή πλάκα και βοηθάει στην επιδιόρθωση των αρχόμενων τερηδονικών βλαβών. Οι περισσότερες οδοντόκρεμες περιέχουν φθόριο. ‘Οσον αφορά στα παιδιά, χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα φθορίου γιατί η παραπάνω χρήση φθορίου μπορεί να κάνει κακό στα δόντια τους.

2. Οδοντόκρεμα για έλεγχο πέτρας:

Οι οδοντόκρεμες αυτές περιέχουν ισχυρότερα αποτριπτικά για αποτριβές στο σμάλτο των δοντιών και οι περισσότερες περιέχουν φθόριο.

3. Οδοντόκρεμες για ευαίσθητα δόντια:

Οι συγκεκριμένες περιέχουν νιτρικό κάλιο και χημικές ουσίες που αποφράσσουν τους πόρους των δοντιών που ευθύνονται για την ευαισθησία στο κρύο ή το ζεστό. Χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να φανεί το αποτέλεσμα, αλλά μερικές φορές τέτοιες ευαισθησίες είναι ενδεικτικές για τερηδόνα και απαιτείται η παρέμβαση οδοντιάτρου.

4. Λευκαντικές οδοντόκρεμες:

Η λευκαντική δράση που παρέχουν είναι με την ισχυρή αποτριπτική ικανότητα που έχουν για να απομακρύνουν εξωτερικές χρωστικές που δημιουργούνται κυρίως από τροφές στα δόντια μας, κάτι όμως που προκαλεί αποτριβή στο σμάλτο των δοντιών. Αν κάποιος θέλει λευκό και λαμπερό χαμόγελο, το καλύτερο είναι να απευθυνθεί στον οδοντίατρο του που διαθέτει τα κατάλληλα μηχανήματα και υλικά, για λευκό χαμόγελο με ασφάλεια.

5. Φυτικές οδοντόκρεμες:

Αρκετός κόσμος πλέον επιλέγει οδοντόκρεμες που περιέχουν φυτικά συστατικά. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε φυτικές οδοντόκρεμες υπό την προυπόθεση ότι περιέχουν φθόριο, που είναι απαραίτητο για την πρόληψη της τερηδόνας και ότι δεν έχουν ισχυρή αποτριπτική δράση.

6. Φαρμακευτικές οδοντόκρεμες:

Υπάρχουν πολλά προιόντα τέτοιου είδους, όπως οι οδοντόπαστες που περιέχουν χλωρεξιδίνη, οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά από τις οδηγίες του οδοντιάτρου.

Όσον αφορά στις οδοντόβουρτσες καλό είναι να επιλέγουμε αυτές με μικρή κεφαλή καθώς φτάνουν ευκολότερα σε όλες τις περιοχές του στόματος και ειδικά στα πίσω δόντια που μας δυσκολεύουν. Ένα δεύτερο κομμάτι που θα πρέπει να προσέξουμε για την επιλογή της οδοντόβουρτσας, είναι η ποικιλία της τρίχας. Οι περισσότεροι οδοντίατροι συμφωνούν ότι η μαλακή οδοντόβουρτσα είναι καλύτερη για την απομάκρυνση της πλάκας και των υπολλειμάτων τροφής. Αν το βούρτσισμά μας είναι έντονο η σκληρή οδοντόβουρτσα μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στα ούλα και στο σμάλτο των δοντιών.

Επίσης αν ο καθαρισμός των δοντιών είναι τακτικός και με σωστή τεχνική δεν έχει μεγάλη σημασία αν η οδοντόβουρτσα είναι χειροκίνητη ή ηλεκτρική.

Σημείωση: Κάποιες οδοντόκρεμες περιέχουν κόκκους. Σημαντικό είναι να μη γίνονται αντιληπτοί για την αποφυγή αποτριβών στα δόντια μας. Μπορούμε να τρίψουμε λίγη οδοντόκρεμα στα δάχτυλά μας για να καταλάβουμε αν είναι απαλή.