Αποτριβή και μη φυσιολογικό βούρτσισμα

Αποτριβή είναι η φυσιολογική ή μη φθορά και απώλεια της αδαμαντίνης του δοντιού, που όταν είναι μεγάλη έχει ως αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται η οδοντίνη του, ουσία η οποία είναι περισσότερη ευαίσθητη στα θερμικά ερεθίσματα, δηλαδή στο κρύο και στο ζεστό.

Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εικόνα, καθώς η οδοντίνη έχει κίτρινη εώς και καφέ χροιά, σε αντίθεση με τη λευκή της αδαμαντίνης.

Η φυσιολογική αποτριβή προκαλείται με την πάροδο του χρόνου και με αργό ρυθμό εξαιτίας δυνάμεων που ασκούνται κατά τη μάσηση. Η παθολογική αποτριβή οφείλεται συνήθως σε κάποια έξη, δηλαδή “κακή” συνήθεια του ασθενούς, η κυριότερη από τις οποίες είναι ο λάθος τρόπος βουρτσίσματος.

Οι περισσότεροι ασθενείς πιστεύουν ότι βουρτσίζοντας δυνατά και με πίεση απομακρύνουν πιο αποτελεσματικά την πλάκα και την πέτρα, κάτι το οποίο δεν ισχύει, καθώς με αυτόν τον τρόπο αποτρίβουν την αδαμαντίνη και προκαλούν υφίζηση των ούλων.

Για αποτελεσματικό βούρτσισμα αρκεί η σωστή τεχνική με κλίση 45 μοιρών προς τα ούλα και κυκλικές κινήσεις, ώστε να βουρτσίζεται και δόντι και ούλο. Στους ασθενείς που βουρτσίζουν με πίεση και έχουν αποτρίψει σημαντικά την αδαμαντίνη τους συστήνεται η χρήση μαλακής οδοντόβουρτσας με ήπιες κινήσεις.

Εφόσον η αποτριβή είναι μεγάλη και ο ασθενής εμφανίζει ευαισθησία στα θερμικά ερεθίσματα θα πρέπει να αποκατασταθεί η απώλεια της οδοντικής ουσίας με έμφραξη της επιφάνειας με σύνθετη ρητίνη από τον οδοντίατρο και για να σταματήσει η ευαισθησία αλλά και για αισθητικούς λόγους, ιδίως εάν αφορά σε δόντια της πρόσθιας αισθητικής ζώνης.