Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενήλικες για τη φροντίδα των δοντιών τους πριν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενήλικες για τη φροντίδα των δοντιών τους πριν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Πριν την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών και των αποδράσεων σε κοντινούς ή μακρινούς προορισμούς είναι καλό να επισκεφτούμε τον οδοντίατρο μας για έναν έλεγχο των δοντιών μας.

Σ’ αυτή την επίσκεψη:
Ο οδοντίατρος θα ελέγξει προσεκτικά τα δόντια μας για την ύπαρξη τερηδονικών κοιλοτήτων και την ανάγκη τυχόν εμφράξεων (σφραγίσματα).
Θα πραγματοποιήσει οδοντικό καθαρισμό για την απομάκρυνση της πλάκας και της τρυγίας (πέτρας), που θα ολοκληρωθεί με το air flow ,τεχνική με την οποία απομακρύνονται οι χρωστικές.
Επίσης, αν το επιθυμούμε θα γίνει λεύκανση των δοντιών για να είναι τα δόντια μας εκτός από υγιή και λαμπερά.
Θα μας συμβουλέψει για το πως να βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας, ώστε να τα διατηρήσουμε υγιή και καθαρά και το καλοκαίρι.
Για να αποφύγουμε τυχόν ατυχήματα και οδοντικά προβλήματα κατά τη διάρκεια των καλοκαιριών μας διακοπών θα πρέπει:
Να βουρτσίζουμε τακτικά τα δόντια μας και να υπάρχει “μέτρο” σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ζάχαρης (γλυκά και ροφήματα).
Να καταναλώνουμε με μέτρο τροφές και ροφήματα που περιέχουν χρωστικές (καφές ,τσάι , κάρυ κ.τ.λ.)
Να μην ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα το βράδυ πριν το βούρτσισμα.
Να μην βουρτσίζουμε τα δόντια μας απευθείας μετά από την κατανάλωση όξινων, δηλαδή σόδα, λεμόνι, φρούτα.
Να πίνουμε άφθονο νερό που βοηθάει στην απομάκρυνση των οξέων αλλά και στην ενυδάτωση του δέρματος.
Να μην χρησιμοποιείτε τα δόντια σας για διάφορες δουλειές (π.χ. άνοιγμα μπουκαλιών, σπάσιμο ξηρών καρπών κ.τ.λ)
Να προσέχετε την έκθεση στον ήλιο. Μέτρια έκθεση στον ήλιο είναι η καλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης D, η οποία χρησιμοποιείται από το σώμα για να απορροφήσει το ασβέστιο και το φώσφορο που βοηθάει να κρατήσει τα οστά και τα δόντια δυνατά. Ωστόσο η παρατεταμένη έκθεση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου των χειλιών και του στόματος. Χρησιμοποιείστε ένα lip balm που περιέχει προστασία από τις ακτινοβολίες UVA και UVB.
Σε περίπτωση που νιώσουμε οποιαδήποτε ενόχληση κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών επικοινωνούμε απευθείας με τον οδοντίατρο μας, ώστε να μας συμβουλέψει.
Κατά τις καλοκαιρινές μας διακοπές ενημερωνόμαστε για τους οδοντιάτρους της περιοχής που βρισκόμαστε σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα.

Και τώρα κάποια ακόμα μικρά οδοντιατρικά μυστικά.
Πριν και μετά το ταξίδι σου φρόντισε να καθαρίσεις τη θήκη της οδοντόβουρτσάς σου. Η θήκη που θα αποθηκεύσεις την οδοντόβουρτσά σου πρέπει να είναι καθαρή και να έχει αρκετές οπές για εξαερισμό, ώστε να μην είναι εστία μικροβίων.
Στέγνωσε καλά την οδοντόβουρτσά σου. Μια βούρτσα που παραμένει υγρή αναπαράγει βακτήρια, για αυτό μόλις φτάσεις στον προορισμό σου τοποθέτησε την σε φλιτζάνι σε όρθια θέση.