ΠΩΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ;

Για να επιτύχουμε σωστό βούρτσισμα, αρχικά θα πρέπει να ξέρουμε ότι τα δόντια μας έχουν 3 πλευρές που πρέπει να καθαρίσουμε. Επίσης ανάμεσα από τα δόντια ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται με χρήση νήματος και με μεσοδόντιο βουρτσάκι, έτσι ώστε να καθαρίσουμε εκεί που δε φτάνει η οδοντόβουρτσα. Το σωστό βούρτσισμα περιλαμβάνει και τον καθαρισμό της γλώσσας στην οποία συσσωρεύονται μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία.

  • Οι 3 πλευρές που αναφέραμε αρχικά είναι:
  • Η εξωτερική ή παρειακή των δοντιών, δηλαδή αυτή προς τα μάγουλα
  • Η εσωτερική προς τον ουρανίσκο ή τη γλώσσα
  • Η μασητική πλευρά των δοντιών, δηλαδή η πλευρά που μασάμε

Ξεκινάμε απ’ το ότι δεν πρέπει ποτέ να βρέχουμε την οδοντόβουρτσα. Θέλουμε η οδοντόκρεμα να κολλήσει στα δόντια και όχι απλά να κάνουμε σαπουνάδα μέσα στο στόμα. Η ποσότητα της οδοντόκρεμας που θα χρησιμοποιήσουμε ιδανικά να είναι στο μέγεθος ενός μπιζελιού.

Τα δόντια έχουν φορά βουρτσίσματος που είναι από τα ούλα προς τα δόντια και όχι κάθετα. Η μασητική περιοχή είναι η μοναδική που μπορούμε να βουρτσίσουμε με κάθε τρόπο.
Δεν χρειάζεται επίσης να πιέζουμε την οδοντόβουρτσα, αλλά ούτε και να χαϊδεύουμε τα ούλα και τα δόντια. Με αυτούς τους τρόπους θα τραυματίσουμε τα ούλα και τα δόντια ή απλώς δεν θα τα καθαρίσουμε. Μια ελαφριά πίεση στη οδοντόβουρτσα είναι αρκετή.

Αν κάποιο σημείο του ούλου ματώνει επιμένουμε με το βούρτσισμα (μαλακά-ατραυματικά)και άμεσα επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας, γιατί σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ενδεχόμενο ουλίτιδας. Τα υγιή ούλα δε ματώνουν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.

Βουρτσίστε 2-3 φορές την ημέρα για τουλάχιστον 2-3’.

Απαραίτητο το βούρτσισμα πριν τον ύπνο. Το βράδυ η παραγωγικότητα του σάλιου (το οποίο λειτουργεί ως φυσικό καθαριστικό του στόματος) πέφτει με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διαδικασία της τερηδονοποίησης των δοντιών.

Αλλάζετε την οδοντόβουρτσα κάθε 2-3 μήνες.

Το σημαντικότερο είναι η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο. Η πρόληψη θα σας γλυτώσει από επώδυνες εμπειρίες καθώς ο οδοντίατρος σας μπορεί να λύσει μικροπροβλήματα εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα πριν εξελιχθούν σε επίπονα προβλήματα.