ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η ΚΟΙΝΩΣ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ

Η Ενδοδοντική θεραπεία ή απονεύρωση του δοντιού είναι μία οδοντιατρική παρέμβαση που πραγματοποιείται στο εσωτερικό του δοντιού, κάτω από τα δύο εξωτερικά στρώματα του δοντιού- το σμάλτο (αδαμαντίνη) και την οδοντίνη, όπου υπάρχει μία κοιλότητα μαλακού ιστού, ο λεγόμενος οδοντικός πολφός.

Ο οδοντικός πολφός περιέχει τα νεύρα και τα αγγεία του δοντιού και αν για κάποιο λόγο μολυνθεί (είτε εξαιτίας εκτεταμένης τερηδονικής βλάβης, είτε λόγω τραύματος ή κατάγματος αλλά και μίας κακής αποκατάστασης), τότε αυτός μπορεί να αρχίζει να καταστρέφεται και τελικά να νεκρωθεί.

Κατά τη διαδικασία εκφυλισμού- καταστροφής του πολφού, η αιματική ροή στο εσωτερικό του δοντιού αυξάνεται, τη στιγμή που τα τοιχώματα του δοντιού παραμένουν σταθερά και ανένδοτα.

Έτσι, το δόντι δε μπορεί να καταπραΰνει μόνο του την πίεση που ασκείται στο εσωτερικό του, και αισθάνεστε πόνο. Ο πόνος γίνεται αντιληπτός στα αρχικά στάδια κατά τη μάσηση, σε επαφή με ζεστά ή κρύα ροφήματα και τρόφιμα, ενώ σε μεταγενέστερο χρόνο ο πόνος γίνεται ακόμη και αυτόματος χωρίς την απαραίτητη παρουσία κάποιου ερεθίσματος.

Σκοπός της ενδοδοντικής θεραπείας είναι η αφαίρεση του νοσούντος, μολυσμένου ή νεκρού πολφού, η απολύμανση του χώρου που απομένει στο εσωτερικό των ριζών (ριζικοί σωλήνες) και η ερμητική έμφραξή τους, ώστε να μην υπάρχει χώρος για ανάπτυξη μικροβίων. Εάν αυτό δε συμβεί, τα μικρόβια που θα παραμείνουν στον πολφό, θα προχωρήσουν προς το οστό που περιβάλλει τις ρίζες με αποτέλεσμα να καταστρέψουν το δόντι αλλά και το οστό και τελικά το δόντι να χαθεί.

Η επιτυχία της ενδοδοντικής θεραπείας σύμφωνα με μελέτες, υπερβαίνει το 90%. Το γεγονός ότι αυτή βοηθά στο να διατηρήσει κανείς τα φυσικά του δόντια, αλλά και στο να θεραπευτεί και να αποκατασταθεί η υγεία της περιοχής που νοσούσε, δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να τρέφεται σωστά και μειώνει την ανάγκη άλλων πολυπλοκότερων και πιο εκτεταμένων οδοντιατρικών πράξεων.