ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Η σχέση μεταξύ περιοδοντικής νόσου και σακχαρώδη διαβήτη.

Ο διαβήτης είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός αδυνατεί να αξιοποιήσει το σάκχαρο του αίματος ως πηγή ενέργειας, λόγο του ότι το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης.

Η έλλειψη ινσουλίνης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Η αύξηση αυτή βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα.

Επομένως, τι είναι η περιοδοντική νόσος;

Πρόκειται για την εξασθένιση των οστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια η οποία, αν δεν δοθεί αγωγή, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών. Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις και κατ’ επέκταση και στη περιοδοντική νόσο.

Πώς εξελίσσεται η νόσος;

Ο διαβήτης προκαλεί σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα την κακή κυκλοφορία του αίματος. Αυτό αποδυναμώνει το οστό γύρω από τα δόντια και τα ούλα, καθιστώντας τα επιρρεπή σε μολύνσεις. Ο διαβήτης επίσης αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο σάλιο, και καθώς τα επιβλαβή βακτήρια στο στόμα τρέφονται με γλυκόζη, τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν πλάκας, πέτρας, φλεγμονής στα ούλα, και τελικά, περιοδοντική νόσο.

Πως μπορώ να καταλάβω αν έχω περιοδοντίτιδα;

Για την ακριβή διάγνωση της περιοδοντίτιδας θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας. Ωστόσο, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα:

Αιμορραγία των ούλων
Πρησμένα ούλα
Χαλάρωση των δοντιών
Πύον μεταξύ των δοντιών και των ούλων σας
Συνεχής κακοσμία του στόματος

Ποιες άλλες αιτίες περιοδοντικής νόσου υπάρχουν;

Το τακτικό κάπνισμα
Η απουσία σωστής στοματικής υγιεινής
Η ιογενής λοίμωξη
Ορισμένα φάρμακα
Ύπαρξη παθολογικής κατάστασης που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω την εκδήλωση περιοδοντικής νόσου;

Πρέπει να τονίσουμε και πάλι τη σημασία της τήρησης της καλής στοματικής φροντίδας. Βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα. Καθαρίζετε καθημερινά τη γλώσσα σας με ειδική βούρτσα και κάνετε χρήση στοματικού διαλύματος.

Προσπαθήστε να σταματήσετε το κάπνισμα. Η διακοπή του καπνίσματος θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το επίπεδο γλυκόζης του αίματος υπό έλεγχο και θα μειώσει τον κινδύνο εμφάνισης διαβήτη και ουλίτιδας.

Επομένως, μην ξεχνάτε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα για δύο λεπτά, χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, καθαρίστε τη γλώσσα και ξεπλύνετε με αντισηπτικό στοματικό διάλυμα κάθε φορά που θέλετε να διατηρήσετε την αναπνοή σας δροσερή.