“ΣΤΟΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ” ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

“ΣΤΟΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ”. ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ.

Υπάρχουν στοματικά διαλύματα που περιέχουν αντιικά συστατικά και βοηθούν στη μείωση του ιικού φορτίου. Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό, σύμφωνα με μια γαλλική μελέτη, χρησιμοποιώντας τέτοιου είδους διαλύματα μπορούν να περιορίσουν τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο όταν μιλούν, βήχουν ή φτερνίζονται.

Όλοι πρέπει να χρησιμοποιούν τέτοια διαλύματα και ειδικά πριν από κάποια συνάντηση με άλλο άτομο για οποιοδήποτε λόγο.

Όσοι έχουν διαγνωσθεί με Covid-19 καλό είναι να κάνουν τακτική χρήση επί επτά με δέκα μέρες.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές για την αποτελεσματικότητα των στοματικών διαλυμάτων, ερευνητές εκτιμούν ότι διαλύματα που περιέχουν κάποιες δραστικές ουσίες (povidone-iodine, chlorhexidine, hydrogen peroxide, cyclodextrin, Citrox, cetylpyridinium chloride), πιθανόν να μπορούν να αδρανοποιήσουν εν μέρει τον κορονοϊό.

Μια άλλη Αμερικανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένα στοματικά διαλύματα μπορούν να αδρανοποιήσουν τους κορονοϊούς και πιθανότατα είναι χρήσιμα για τη μείωση ιικού φορτίου του SARS-Cov-2 και της μετάδοσής του.

Ωστόσο ερευνητές στη Γερμανία διερεύνησαν διαφορετικά στοματικά διαλύματα του εμπορίου, για να βρουν πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι στο να εξουδετερώσουν έναν ιό πολύ παρόμοιο με τον SARS-CoV-2.

Αν και τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι ορισμένα τέτοια προϊόντα μπορεί να είναι αποτελεσματικά έναντι ενός ανθρώπινου κορονοϊού, μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης ή μετάδοσης, απαιτούνται δοκιμές σε ανθρώπους με θετικούς ασθενείς COVID-19 για να επιβεβαιωθεί πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι ενάντια στον νέο κορονοϊό.

Οι ειδικοί λένε ότι αν και η ιδέα είναι εύλογη, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα. Λένε επίσης ότι το στοματικό διάλυμα δεν υποκαθιστά τη χρήση μάσκας για την πρόληψη της εξάπλωσης της COVID-19.

Πέρα από τις έρευνες που αφορούν στα στοματικά διαλύματα, στις μέρες που ζούμε πρέπει όλοι, πολύ παραπάνω αυτή την περίοδο, να νοιαζόμαστε για τη στοματική μας υγιεινή και να φροντίζουμε τη στοματική μας κοιλότητα.