ΌΨΕΙΣ ΡΗΤΙΝΗΣ (BOND) ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Όλοι οι ασθενείς επιθυμούν ένα όμορφο χαμόγελο στο οποίο σημαντικό ρόλο παίζει το χρώμα και το σχήμα των δοντιών. Μια σύγχρονη λύση για τη βελτίωση αυτών των δύο στοιχείων είναι οι λεγόμενες όψεις ρητίνης (bond).

Είναι μία μέθοδος της αισθητικής οδοντιατρικής, η οποία εμφανίζει πολλά πλεονεκτήματα, ωστόσο εμφανίζει και μειονεκτήματα.

Τα πλεονεκτήματα είναι τα εξής:

Είναι μια μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ραντεβού από τον οδοντίατρο.

Υπάρχει η δυνατότητα επιδιορθώσεων και αλλαγών στο τελικό αποτέλεσμα, με βάση τις επιθυμίες του ασθενούς, πέρα από το κριτήριο του οδοντιάτρου.

Είναι συντηρητικές αποκαταστάσεις, δηλαδή δεν απαιτείται τρόχισμα του δοντιού.

Είναι ανώδυνη διαδικασία, λόγω του ότι δεν απαιτείται τρόχισμα και έτσι αποφεύγεται και η χορήγηση αναισθησίας που είναι ανεπιθύμητη από τους περισσότερους ασθενείς.

Δίνει λύση σε ορισμένες περιπτώσεις που κανονικά απαιτούν ορθοδοντική παρέμβαση σε πολύ πιο σύντομο χρόνο.

Βελτιώνει την εμφάνιση των δοντιών από δυσχρωμίες και κηλίδες.

Δίνει τη δυνατότητα αλλαγών στο σχήμα των δοντιών, έτσι ώστε αυτό να εφαρμόζεται με τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ασθενούς.

Είναι μια αρκετά οικονομική μέθοδος, ειδικότερα σε σύγκριση με την ορθοδοντική θεραπεία και τις όψεις πορσελάνης που είναι οι εναλλακτικές λύσεις στο αισθητικό πρόβλημα.

Καταλαβαίνουμε από τα παραπάνω ότι οι όψεις ρητίνης είναι μία μέθοδος με πολλά πλεονεκτήματα γι αυτό και στις μέρες μας προτιμάται από πολλούς ασθενείς. Ωστόσο εμφανίζει ορισμένα μειονεκτήματα, που είναι τα εξής:

Είναι μια μέθοδος που απαιτεί μεγάλη τεχνική επιδεξιότητα από τον οδοντίατρο. Αυτό αφορά όμως κυρίως στη απόδοση των ορίων των όψεων στον αυχένα του δοντιού, δηλαδή στην περιοχή κοντά στα ούλα. Όταν το όριο αυτό δεν αποδίδεται σ αυτά, δημιουργείται περιοδοντικό πρόβλημα στον ασθενή, καθώς δεν περνάει σωστά το νήμα και γενικά δεν καθαρίζεται σωστά η περιοχή, με αποτέλεσμα την αιμορραγία των ούλων.

Είναι μια μέθοδος που απαιτεί συντήρηση 1-2 φορές τον χρόνο, λόγω του ότι η ρητίνη είναι ένα υλικό που απορροφά χρωστικές, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται με τον καιρό μεταβολές στο χρώμα. Αυτές οι μεταβολές παρατηρούνται ιδιαίτερα στους καπνιστές καθώς και σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα καφεϊνης.

Είναι επιρρεπείς σε μικροκατάγματα και αποτριβές , πράγμα βέβαια που συμβαίνει κυρίως όταν δεν γίνει σωστή ρύθμιση του μήκους τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δέχονται μεγάλη φόρτιση κατά τις πρόσθιες και πλάγιες κινήσεις της γνάθου και να σπάνε εύκολα.

Συνιστάται η πλήρης αντικατάστασή τους ανά 7 έτη στις περισσότερες περιπτώσεις, δηλαδή δεν είναι μία λύση με μακροβιότητα.

Συμπερασματικά, οι όψεις ρητίνης δίνουν λύση σε πληθώρα αισθητικών προβλημάτων, έχοντας ωστόσο κάποια μειονεκτήματα, τα οποία θα πρέπει οι ασθενείς να λαμβάνουν υπόψη, πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό τους.