Keep οn smiling

«Ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας».

Η οδοντίατρος Μαρία Χατζάκη αναλύει τους τρόπους για να το αποκτήσουμε.

Η πιο διαδεδομένη θεραπεία στην αισθητική Οδοντιατρική είναι η οδοντική λεύκανση (bleaching) με ΚΤΡ laser και η χρήση λευκαντικού παράγοντα (υπεροξείδιο του υδρογόνου). Δεν έχει καμία επίπτωση στα δόντια ή τα ούλα και όταν συνδυάζεται με έναν οδοντικό καθαρισμό μας χαρίζει ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο.

Αν υπάρχουν στραβά δόντια, έντονα σφραγίσματα ή το χρώμα που προκύπτει από τη λεύκανση δεν ικανοποιεί, μπορούν να γίνουν άλλες θεραπείες, όπως teeth recountouring, bonding ή ακόμα προκατασκευασμένες όψεις ρητίνης (direct veneers) ή όψεις πορσελάνης (dental veneers).

Τα σύγχρονα οδοντιατρεία είναι εφοδιασμένα με Smile Design software, τα οποία επεξεργάζονται την αρχική φωτογραφία του ασθενούς και, με τη βοήθεια του εξειδικευμένου οδοντιάτρου που χειρίζεται το πρόγραμμα, σχεδιάζουν το τελικό αποτέλεσμα της αισθητικής παρέμβασης που απαιτείται, επιτρέποντας στον ασθενή να δει πώς θα φαίνεται το χαμόγελό του και να κάνει τι παρεμβάσεις πού επιθυμεί.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για αισθητικές τεχνικές, όπως οι όψεις πορσελάνης, που συχνά συνοδεύονται με σχηματισμό γραμμής ούλων (gum line). Αν έχετε πρόβλημα με το σχήμα των δοντιών σας ή έχετε κενά, οδοντικά κατάγματα, στρεβλοδοντία ή ακόμη και πρόβλημα στο χρώμα τους, μπορείτε, σε ένα μόνο ραντεβού, να αλλάξετε την εικόνα σας, εφαρμόζοντας πάνω στα δόντια σας ό,τι σχεδιάστηκε για εσάς.

Εκμεταλλευθείτε την πρόοδο της σύγχρονης Οδοντιατρικής κάνοντας όψεις πορσελάνης ή εμφυτεύματα. Σε λίγες ώρες δημιουργούμε ψηφιακά στο ιατρείο την αποκατάσταση που απαιτείται με τη βοήθεια της Ρομποτικής Οδοντιατρικής. ‘Ένα μηχάνημα ψηφιακής σάρωσης (Software-Cad), μετά τον τροχισμό των δοντιών, «σαρώνει» ψηφιακά την οδοντικά παρασκευασμένη επιφάνεια και μέσω του εξελιγμένου λογισμικού Cerec σχεδιάζεται ψηφιακά μέσα σε 10′ η τελική αποκατάσταση, σύμφωνα με τι ανάγκες της στοματικής κοιλότητας κάθε ασθενή. Το σύστημα έχει «προσομοιωτή», ο οποίος καθορίζει τη σχέση του με τα άλλα δόντια του φραγμού, τη σύγκλιση του ασθενούς και την αισθητική που θα του αποδώσουμε. Το μηχάνημα μας δίνει δυνατότητες αισθητικής τελειότητας, αφού είναι εφικτή ακόμη και η τροποποίηση του χρώματος. Μετά τον ψηφιακό σχεδιασμό, ένας «τόρνος» υψηλής ακρίβειας κόβει κι επεξεργάζεται τα ολοκεραμικά blocks, προσδίδοντας τελικό σχήμα και μορφή με βάση τι εντολές που του δώσαμε.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η παντελής απουσία μέτρων που προκαλούν δυσφορία, η απόλυτη ακρίβεια, η συμμετοχή του ασθενή στη δημιουργία τοy χαμόγελού του, αφού έχει τη δυνατότητα να το δει πριν κατασκευαστεί και να προσομοιωθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα στην οθόνη CAD-CAM, να συζητηθεί, να γίνουν αλλαγές και το αποτέλεσμα να μεταφερθεί με πιστότητα στο στόμα. Επίσης, ο ασθενής φεύγει με τα τελικά του δόντια σε μία μόνο επίσκεψη, αφού το κοπτικό μηχάνημα τα κατασκευάζει σε 20′. Επιπρόσθετα, μπορεί να γίνει άμεσα «μακιγιάζ», δηλαδή, απόλυτη εξατομίκευση του χρώματος της αποκατάστασης, δημιουργώντας το τέλειο αισθητικά και λειτουργικά χαμόγελο.

Σε ασθενείς με οδοντική φοβία, που χρειάζονται αναισθησία για κάποια από τι παραπάνω μεθόδους, θα εφαρμοσθεί ηλεκτρονική αναισθησία. Ένα μηχάνημα κατευθυνόμενης -ηλεκτρονικά-παρεχόμενης αναισθησίας, χωρίς βελόνα, «μουδιάζει» τοπικά τα δόντια, χωρίς την ενοχλητική αίσθηση της κλασικής αναισθητικής μεθόδου, με το γνωστό στράβωμα του χείλους και τη δυσφορία στη μάσηση για αρκετή ώρα μετά.

Άλλες τεχνολογικές εξελίξεις είναι η ψηφιακή ακτινογραφία, που μας επιτρέπει να επεξεργασθούμε στην οθόνη του υπολογιστή μας την ακτινογραφική απεικόνιση του δοντιού και να διαγνώσουμε προβλήματα, που θα ήταν αδύνατο να διαγνωσθούν με παλαιότερες τεχνικές και μάλιστα, με την πρόσληψη σχεδόν μηδενικής ακτινοβολίας.

Στην υπηρεσία της σύγχρονης Οδοντιατρικής είναι τα lasers για ουλοπλαστική (gum line) ή ακόμη για την ανώδυνη απομάκρυνση της τερηδόνας, χωρίς τον τρομακτικό τροχό, η οζονοθεραπεία, οι υπέρηχοι και βέβαια, τα εμφυτεύματα.

Στόχος, επιθυμία και επιδίωξή μας είναι ο ασθενής να έρχεται στο ιατρείο μας με ευχάριστη διάθεση, να συμμετέχει στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι απόλυτα προβλεπόμενο από τον ίδιο, αφού όχι μόνο το έχει δει τρισδιάστατο, αλλά έχει κάνει και τις απαραίτητες παρεμβάσεις, και να φεύγει χαμογελώντας με ικανοποίηση γιατί επένδυσε σωστά τον χρόνο, την υγεία και τα χρήματά του!