ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η κακοσμία του στόματος αποτελεί μια δυσάρεστη κατάσταση, ένα πρόβλημα το οποίο εμφανίζεται σε γυναίκες και άντρες και έχει επιπτώσεις κοινωνικές, επαγγελματικές καθώς και ψυχολογικές για το άτομο.

Τα αίτια της κακοσμίας, μπορεί να οφείλεται στην στοματική κοιλότητα όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις ,αλλά πιθανόν να μην σχετίζονται με το στόμα. Όσον αναφορά την πρώτη περίπτωση έχουμε αύξηση βακτηρίων στην στοματική κοιλότητα . Η μεταβολική δραστηριότητα των οποίων δημιουργεί θειούχα πηκτικά παραπροιόντα που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή. Τα πιθανά αίτια εμφάνισης δυσάρεστης αναπνοής είναι τα παρακάτω.

Κακή στοματική υγιεινή
Ξηροστομία
Νόσοι του περιοδοντίου (ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα)
Τερηδονισμένα δόντια

Προσθετικές αποκαταστάσεις είτε παλιές είτε με κακά όρια όπου κατακρατούν τροφές ή επιτρέπουν την εισχώρησή τους στα τροχισμένα δόντια
Περιστεφανίτιδα: φλεγμονή που προκαλείται πάνω και γύρω από ημιέγκλειστο δόντι
Τροφές με έντονες μυρωδιές στις οποίες οφείλεται η παροδική κακοσμία
Κάπνισμα
Αλκοόλ
Υπερβολικές δίαιτες όπως οι πρωτεινικές
Λήψη φαρμάκων που οδηγούν σε μακροχρόνια ξηροστομία

Σύνδρομα του μεταβολισμού όπως η βουλιμία, όπου έχουμε δυσάρεστη αναπνοή λόγω των στομαχικών διαταραχών.

Στοματική αναπνοή. Η στοματική αναπνοή οδηγεί σε ξηροστομία που όπως προαναφέρθηκε αποτελεί αιτία κακοσμίας.

Η σωστή αντιμετώπιση της κακοσμίας θα πρέπει να γίνεται με τον οδοντίατρο, καθώς εκείνος είναι αρμόδιος να εκτιμήσει την κατάσταση ώστε να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα. Πρέπει λοιπόν να διερευνηθούν τα αίτια, να αντιμετωπιστούν τα ενδοστοματικά από τον οδοντίατρο και στη συνέχεια ο ασθενής να φροντίζει τη στοματική υγιεινή ακολουθώντας όλο το πρωτόκολλο που αφορά νήμα-οδοντόβουρτσα-βουρτσάκι. Επίσης ο ασθενής θα πρέπει να ενυδατώνεται, ώστε να διατηρείται ισορροπία στο στόμα και στο σάλιο.