Η τερηδόνα είναι συχνή πάθηση που τη συναντάμε σε άτομα κάθε ηλικίας.

Η τερηδόνα είναι συχνή πάθηση που τη συναντάμε σε άτομα κάθε ηλικίας.

Η ζάχαρη , τα αναψυκτικά και άλλες ‘’κακές’’ καθημερινές διατροφικές συνήθειες, προκαλούν τερηδόνα η οποία καταστρέφει τα δόντια αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Η τερηδόνα μπορεί να δημιουργηθεί αν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα οδοντική πλάκα πάνω στα δόντια.

Δεν είναι μόνο η ζάχαρη επιβλαβής για την υγεία των δοντιών, αλλά και όλα τα σάκχαρα και οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως η γλυκόζη, η φρουκτόζη που τη συναντάμε στα φρούτα, η μαλτόζη που τη συναντάμε στο μέλι και η λακτόζη που τη συναντάμε στο γάλα. Στο σάλιο μας βρίσκονται αμυντικοί μηχανισμοί του οργανισμού μας ενάντια σ αυτή την κατάσταση.

Το φθόριο της οδοντόκρεμας επίσης βοηθάει.

Σε περίπτωση που η πλάκα δεν αφαιρείται συστηματικά και καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες σακχάρων, το αποτέλεσμα θα είναι η καταστροφή του δοντιού.

Το σωστό και καθημερινό βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα, βοηθάει στην αφαίρεση της πλάκας και καθυστερεί τη δημιουργία της τερηδόνας.

Ο οδοντίατρος μπορεί να θεραπεύσει τις τρύπες (κοιλότητες) που εμφανίζονται από την τερηδόνα με σφραγίσματα (εμφράξεις).