Φροντίδα των δοντιών των παιδιών μας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη φροντίδα των δοντιών των παιδιών μας, πριν την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών.

Τα παιδιά όπως και οι ενήλικες πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες. Σ’ αυτή την επίσκεψη θα ελεγχθεί η υγεία των δοντιών και των ούλων και αν χρειαστεί θα πραγματοποιηθούν κάποια από τα ακόλουθα.

  • Sealant, δηλαδή προληπτική κάλυψη των οπών και σχισμών των δοντιών, ώστε να αποφευχθεί ο τερηδονισμός τους.
  • Φθορίωση, δηλαδή επάλειψη των δοντιών με φθόριο, ουσία που τα καθιστά ανθεκτικότερα στην τερηδόνα.
  • Οδοντικός καθαρισμός, δηλαδή μηχανική απομάκρυνση της πλάκας και της τρυγίας (πέτρας) , η παραμονή των οποίων επιβαρύνει τα ούλα των παιδιών όπως ακριβώς και των ενηλίκων.
  • Ενημέρωση για τη σωστή στοματική υγιεινή και επίδειξη του σωστού τρόπου βουρτσίσματος.
  • Τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν μαλακές οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες εμπλουτισμένες με φθόριο.

Επίσης να αναφέρουμε ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που τα παιδιά περνάνε μεγάλο χρονικό διάστημα σε κατασκηνώσεις, δεν πρέπει να παραμελούν τη στοματική τους υγιεινή και πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στις αθλητικές τους δραστηριότητες, γιατί είναι γεγονός ότι τα περισσότερα οδοντικά τραύματα παρατηρούνται τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα παιδιά που αθλούνται, κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων τους, πρέπει να φοράνε ειδικούς εξατομικευμένους νάρθηκες προστασίας των δοντιών τους (μασελάκια).

Τέλος όσον αφορά τη διατροφή των παιδιών, για τη σωστή υγεία των δοντιών τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, να τονιστεί ότι πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα (καρπούζι, πεπόνι κ.λ.π.) και λαχανικά (καρότα, αγγούρια κ.λ.π.), που θα αντικαταστήσουν τροφές όπως τα παγωτά ή τους χυμούς που καταναλώνουνε σε μεγάλες ποσότητες το καλοκαίρι, αλλά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η οποία τροφοδοτεί τα μικρόβια που καταστρέφουν τα δόντια.