Σύμφωνα με έρευνες το ποσοστό τον ατόμων που ταλαιπωρούνται απ’ την ξηροστομία,ανέρχεται στο 10% του πληθυσμού το οποίο από τους ειδικούς θεωρείται οτι είναι πολύ παραπάνω,καθώς πολλοί άνθρωποι που έχουν ξηροστομία δεν το καταλαβαίνουν κατά τη διάρκεια της μέρας καθώς είναι απορροφημένοι από τις υποχρεώσεις τους.
Η μειωμένη ροή σάλιου, λιγότερο από τα 1-2 λίτρα που υπολογίζεται ότι παράγεται, δημιουργεί ποικίλα προβλήματα γι αυτό και οι εκπαιδευμένοι οδοντίατροι είναι σε θέση να την εντοπίσουν και να τη διαγνώσουν πριν ακόμα γίνει αντιληπτή απ’ τον ασθενή.Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς αν δεν διαγνωστεί μπορεί να διαταραχθεί η χλωρίδα του στόματος,να έχουμε μειωμένη προστασία εναντι της τερηδόνας,δυσάρεστη αναπνοή και γενικότερα διαταράσσεται η ισορροπία του συστήματος.
Αιτίες ξηροστομίας:
1.Χρήση φαρμάκων(όπως φάρμακα που καταπολεμούν το άγχος,την κατάθλιψη,την υπέρταση κ.α. τα οποία θα πρέπει να γνωρίζει ο γιατρός μας)
2.Ως απόρροια νόσων και συνδρόμων όπως
Α.sjogren
Β.ΗIV-AIDS
Γ.Alzheimer
Δ.διαβήτης
Ε.Αναιμία
3.κάπνισμα και άτμισμα (μπορούν να επηρεάσουν το σάλιο και να επιδεινώσουν την ξηροστομία)
Συνέπειες ξηροστομίας
1.Νόσος τερηδόνα
Οι τερηδονικές κοιλότητες δημιουργούνται καθώς τα βακτήρια εκκρίνουν οξέα, τα οποία καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών.Το σάλιο λειτουργεί ως υμένας προστασίας για την αδαμαντίνη των δοντιών. Όταν λοιπόν έχουμε ξηροστομία τα δόντια μένουν «απροστάτευτα» απέναντι στα βακτήρια
2.Πόνοι στο στόμα
Σε ξηρό στοματικό περιβάλλον είναι πολύ ευκολότερη η εμφάνιση πληγών,στοματίτιδας καθώς και περιοδοντίτιδας
3.Προβλήματα στο πεπτικό σύστημα
Η διαδικασία της πέψης ξεκίνά απο την στοματική κοιλότητα καθώς το σάλιο περιέχει τα αντίστοιχα ένζυμα
Τρόποι αντιμετώπισης
1.αλλαγή φαρμάκων που την προκαλούν,αν αυτό είναι εφικτό ύστερα πάντα από συνεννόηση με τον γιατρό μας
2.Λήψη μεγάλης ποσότητας νερού
3. Μάσηση καραμελών χωρίς ζάχαρη
4.Χρήση υγραντήρα κατά τη διάρκεια του ύπνου όταν το περιβάλλον είναι πολύ ξηρό