Οδοντιατρική της ψηφιακής τεχνολογίας ή του παλαιού, τρομακτικού τροχού και των μεταλλικών σφραγισμάτων; Το «Με Υγεία» έχει όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματά σας.
Η ψηφιακή τεχνολογία στην οδοντιατρική έχει αντικαταστήσει πολλές από τις παλιές, συμβατικές μεθόδους.
Το ψηφιακό οδοντιατρικό ακτινολογικό μηχάνημα χρειάζεται μόνο δέκα δεύτερα του λεπτού, για να βγάλει μια ακτινογραφία, η οποία εμφανίζεται στην οθόνη ενός υπολογιστή και ο οδοντίατρος (με τη βοήθεια ενός προηγμένου λογισμικού) μπορεί να την αναλύσει, να τη μεγεθύνει και να εντοπίζει οδοντιατρικά προβλήματα, που με μια αναλογική ακτινογραφία θα ήταν αδύνατον να διαγνωστούν.
Οι ενδοδοντικές θεραπείες (απονευρώσεις) γίνονται πλέον με ψηφιακούς εντοπιστές ακρορριζίου, για ακριβέστερη τοποθέτηση των εμφρατικών υλικών, που θα απομακρύνουν τον κίνδυνο συσσώρευσης μικροβίων -άρα, και μελλοντικά προβλήματα στο θεραπευμένο δόντι.
Τα εμφυτεύματα με τη βοήθεια των τρισδιάστατων συστημάτων τοποθετούνται (monoblock) σε μία μόνο συνεδρία, με απόλυτη ακρίβεια, αφού η ψηφιακή απεικόνιση μας βοηθά να γνωρίζουμε πολύ καλά την ανατομία της περιοχής και να γίνει ακριβές σχέδιο θεραπείας με τη βοήθεια οδηγών, ώστε να αποτραπεί μελλοντική απόρριψη των εμφυτευμάτων.
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ CEREC.
Η επανάσταση, όμως, της ψηφιακής τεχνολογίας στην οδοντιατρική είναι το σύστημα CEREC (CEra-mic REConstruction), που αποτελεί έναν συνδυασμό μηχανημάτων (κάμερα σάρωσης-μονάδα παραγωγής), ο οποίος επιτρέπει στον οδοντίατρο-προσθετολόγο να δημιουργήσει μια άμεση ολοκεραμική αποκατάσταση (στεφάνη, ένθετο, όψη, επένθετο γεφυρα), χρησιμοποιώντας την τεχνολογία CAD/CAM (Computer Aded Design/Computer Μanufactured).
Με το καινούργιο λογισμικό τού συστήματος CEREC, ο οδοντίατρος έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στον ασθενή του μια ολοκεραμική αποκατάσταση μέσα σε μία μόνο συνεδρία, χωρίς να χρησιμοποιούνται τα συμβατικά αποτυπώματα (με τα συχνά συμπτώματα της δυσφορίας και της τάσης εμέτου πολλών ασθενών), χωρίς πρόχειρες προσθετικές αποκαταστάσεις, που προκαλούν πολλές φορές ερεθισμούς.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ.
Η διαδικασία του συστήματος είναι η εξής: το δόντι τροχίζεται ελάχιστα και στη συνέχεια «σαρώνεται» από μια τρισδιάστατη κάμερα.
Ο οδοντίατρος σχεδιάζει ψηφιακά την προσθετική κατάσταση που χρειάζεται ο ασθενής του, χρησιμοποιώντας τη βοήθεια του λογισμικού τού CEREC, που προσαρμόζεται στο προφίλ δοντιών κάθε ασθενή. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι πληροφορίες στέλνονται στη μονάδα κοπής, η οποία, διαθέτοντας έναν κύβο ψημένης πορσελάνης (και όχι σκόνη-υγρό, όπως στη συμβατική μέθοδο), θα δημιουργήσει την τελική αποκατάσταση. Ο χρόνος της όλης διαδικασίας κυμαίνεται από 10 λεπτά έως 2 ώρες. Η ρομποτική οδοντιατρική, όπως ονομάζεται το σύγχρονο ψηφιακό σύστημα, έχει πλήθος πλεονεκτημάτων. Συγκεκριμένα:
Ταχύτητα και ακρίβεια στην προσθετική αποκατάσταση. Λειτουργικά και αισθητικά αρτιότερη αποκατάσταση.
Άμεση ακρίβεια και εφαρμογή στα όρια με τα ούλα, ώστε να αποφεύγονται ερεθισμοί του περιοδοντίου, αφού υπάρχει καλύτερη βιοσυμβατότητα.
Δεν υπάρχουν καθόλου μέταλλα – έχουν όμως σκληρότητα μεγαλύτερη από αυτήν των μετάλλων.
Άριστη χρωματική απόδοση και πιστότητα χρωμάτων.
Απόλυτη απομίμηση της δομής και των φυσικών ιδιοτήτων των δοντιών (χρώμα, ανάκλαση φωτός).
Συντηρητικότερος τροχισμός των δοντιών, που αποτρέπει από αναισθησία ή ακόμη και νέκρωση του πολφού.
Αποφυγή έντονης αναισθησίας.
Αν ο οδοντίατρος έχει στον εξοπλισμό του μία ηλεκτρονική αναισθησία, η διαδικασία του τροχισμού των δοντιών γίνεται μια πραγματικά ευχάριστη εμπειρία, αφού ο πόνος είναι μηδενικός, ο ασθενής δεν αισθάνεται το ενοχλητικό μούδιασμα μιας στελεχιαίας αναισθησίας και, το κυριότερο, μετά από μια επίσκεψη φεύγει από τον γιατρό του με το ολοκαίνουργιο χαμόγελό του.
Εσείς, τι θα προτιμούσατε; Ένα παλιό οδοντιατρικό μηχάνημα και μαύρα μεταλλικά σφραγίσματα ή εξελιγμένη ψηφιακή τεχνολογία και ρομποτική οδοντιατρική;
Η επιλογή είναι δική σας…